Vreme čitanja: oko 2 min.

Neurohirurzi u Zenici mladiću ugradili deo lobanje izrađen na 3D printeru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pacijent je dve godine ranije preživeo tešku povredu glave iza koje je ostao veliki defekt svih kostiju leve polovine lobanje

  • 1
Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Foto: Milena Đorđević

Još jedna kompleksna rekonstrukcija lobanje obavljena je na Odeljenju neurohirurgije Kantonalne bolnice Zenica, a ovog puta urađena je do sada najkompleksnija 3D rekonstrukcija lobanje.

Pre pet godina na Odeljenju neurohirurgije Kantonalne bolnice Zenica, urađena je prva 3D rekonstrukcija velikog i kompleksnog defekta lobanje. Od te operacije je prošlo pet godina, pacijent se potpuno oporavio i vratio normalnim životnim i radnim aktivnostima, a ova procedura je postala redovna u ovoj ustanovi.

"Tim Odeljenja neurohirurgije je ovu proceduru uveo kao standard prilikom zatvaranja velikih defekata na kostima lobanje, kako bi se dobio maksimalan estetski i funkcionalni rezultat. Sama metoda je već prezentovana kao inovativna i objavljena u relevantnom časopisu", kazali su iz Kantonalne bolnice Zenica.

Pre dve nedelje, na Odeljenju neurohirurgije, urađena je još jedna, do sada najkompleksnija 3D rekonstrukcija lobanje. Projekat su realizovali doc.dr. Hakija Bečulić, dr. Anes Mašović i diplomirani inženjer mašinstva mr.sci. Denis Spahić, piše portal Klix.ba.

"Radi se o devetnaestogodišnjem pacijentu iz Konjica, koji je dve godine ranije preživeo tešku povredu glave iza koje je ostao veliki defekt svih kostiju leve polovine lobanje, uključujući deo baze lobanje i zida očne duplje. Primenom standarnih metoda u neurohirurgiji i estetskoj hirurgiji nije bilo moguće uraditi verodostojnu estetsku i funkcionalnu rekonstrukciju lobanje", dodali su.

Ponovno se pokazalo da tehnologija i medicina idu rame uz rame. Na osnovu 3D kompjuterizirane tomografije glave napravljen je 3D model lobanje pacijenta, koji je poslužio za formiranje originalnog transplantata. Kalup za transplantat je napravljen na 3D printeru i milimetarski je odgovarao defektu koji je trebalo zatvoriti. Sama rekonstrukcija je uspešno realizovana i dobijen je maksimalan estetski i funkcionalni rezultat.

"U odnosu na ranije rekonstrukcije ova je bila mnogo kompleksnija i tehnički najzahtevnija, posebno zbog rekonstrukcije bazalnog i prednjeg dela lobanje, što samo po sebi, značajno produžava trajanje operacije. Posebno ističemo da je sama metoda inovativna i u celosti je, u jako skromnim materijalnim uslovima, uvedena i realizovana u Zenici", poručili su iz bolnice.

Na kraju su naglasili da je korišćenje 3D tehnologije za veće rekonstruktivne zahvate na glavi postao standard na ovom odeljenju.

(Telegraf.rs)

Video: Stručnjaci nemaju dilemu: Šta da očekuje pacijent iz Srbije od robota-hirurga u operacionoj sali?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA