Vreme čitanja: oko 1 min.

Stejt Department: Pojedince koje krše Dejtonski sporazum smatraćemo odgovornim za svoje postupke

Vreme čitanja: oko 1 min.

visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit odlučio je da poništi zakone koje je Narodna skupština Republike Srpske nedavno donela i nametne izmene krivičnog zakona BiH na način da se radnje kojim se narušava ustavni poredak države treitiraju kao krivično delo

  • 7
Christian Schmidt, Kristijan Šmit, OHR, Bosna Foto: Tanjug/Dragan Kujundžija

Portparol Stejt Departmenta Metju Miler oglasio se nakon što je visoki predstavnik Kristijan Šmit iskoristio Bonska ovlašćenja i poništio Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

"Sjedinjene Američke Države podržavaju OHR i visokog predstavnika, te korišćenje Bonskih ovlašćenja za održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Pojedince koji se bave aktivnostima koje su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom smatraćemo odgovornim za svoje postupke", poručio je portparol Stejt Departmenta Metju Miler, a prenosi Avaz.

Podsetimo, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit odlučio je da poništi zakone koje je Narodna skupština Republike Srpske nedavno donela i nametne izmene krivičnog zakona BiH na način da se radnje kojim se narušava ustavni poredak države treitiraju kao krivično delo.

Republika Srpska neće prihvatiti nijednu odluku lažnog visokog predstavnika, rekao je ranije predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    2. jul 2023 | 10:55

    Napolje iz nase zemlje

  • Перагеније

    2. jul 2023 | 10:53

    "Pojedince koje krše Dejtonski sporazum smatraćemo odgovornim za svoje postupke" - НА српском се каже за "њихове" поступке, јер субјекат је "ми" (који "сматрамо"), а не "појединци".

  • Carica Sveta

    2. jul 2023 | 10:55

    Narodna skupština Republike Srpske nije pojedinac, već ustavna kategorija. Prema Dejtonskom sporazumu.Visoki predstavnik Šmit je pojedinac bez ovlašćenja SB UN. I nije radio dobro svoj posao, verovatno zato što ni sam nije ispoštovao procedure niti se vodio vladavinom prava. Ne možete da budete ilegalni predstavnik međunarodne zajednice i da rukovodite institucijama i podstičete politički dijalog. Preko milion Srba preko Drine nije palilo Kuran, već je tražilo izmene zakona u skladu sa evropskim standardima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA