Vreme čitanja: oko 2 min.

Apokalipsa posle kiše u Dalmaciji: Bujica odnela plaže i donela fekalije, snimci su zastrašujući

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fekalije završile na plaži, postoji opasnost od zaraze

  • 1
Hrvatska Klek poplave Printskrin: Facebook/Vanda Dominiković/Ana Marija Pezo

Velike količine kiše izazvale su bujične poplave koje su se bukvalno obrušile na Klek, mesto okruženo Jadranskom magistralom, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom kod Neuma. Poplava apokaliptičnih razmera je za samo nekoliko trenutaka tutnjala naseljem.

U dolini Neretve, a posebno kod priobalja, palo je skoro 80 ​​litara kiše po metru kvadratnom, a stanovnici turističkog naselja Klek i dalje su u šoku.

Potok koji je proteklih dvadesetak godina odvodio oborinske vode u more nije poslužio svojoj svrsi, pa je voda ušla u nekoliko kuća, sadržaj septičkih jama se izlio, a bujica je razrovala plažu. Godinama je potok bio zatrpan svim i svačim.

U njega se bacalo đubre i grane posle rezidbe masline. Očigledno nije uopšte očišćen ili nije očišćen kako treba.

Meštani se pitaju ko je odgovoran za običnu kišu koja ih je iznenadila početkom jula. Pitaju se ko je trebalo da očisti potok pun granja i svakojakog đubreta ili da spreči neodgovorne pojedince da ga napune.

Oni koji su najgore prošli ne žele ništa da pričaju. Popravljaju štetu i nadaju se da će uskoro nastaviti normalan život jer je sezona pred vratima, a Klek je turističko mesto koje živi od turizma, piše portal Slobodna Dalmacija.

- Postoji odvodni kanal. U nadležnosti je Hrvatskih voda - kaže Smiljan Mustapić, načelnik opštine Slivno.

- Ne želim nikoga da optužujem ili prozivam, ali očigledno kanal nije bio dobro održavan, a neodgovorni pojedinci su u njega bacali granje. Problem je i rešetka kod pošte koja je bila zatrpana granjem i drugim materijalom, pa se voda izlila oko naselja, zbog čega je nekoliko kuća na nižim kotama potopljeno – ističe Mustapić, koji kaže da je lokalna vlast angažovala vatrogasce da poprave štetu.

Oni su dezinfikovali područje kako ne bi došlo do zaraze, jer su se izlivale septičke jame. Sada treba srediti i poravnati izrovanu plažu kako bi se sezona mogla nastaviti.

(Telegraf.rs)

Video: Grčka recepcionerka za Telegraf o srpskim turistima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    4. jul 2023 | 02:45

    U Dobroti (kotor)je to normalna pojava i posle obične kiše

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA