≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Pakao devojke iz Srbije na Krku: Došla da zaradi, "gazde" je gađale pepeljarom, terale da se oblači izazovno

Vreme čitanja: oko 7 min.

Iskustvo svog deteta objavila je majka u postu grupe "Žensko sam" na Twitteru, pročitalo ga je više od 140.000 ljudi, a taj je post odmah po objavljivanju postao viralan u zemljama nekadašnje Jugoslavije

  • 18
Hrvatska more  konobarica tužna plače Foto-ilustracija: Shutterstock

Pakao. Tako je majka iz Beograda opisala ćerkino kratko radno iskustvo tokom sezone u Hrvatskoj, koje je završilo gađanjem njene ćerke pepeljarom i sugestije policije, kojoj je došla da prijavi to i neisplatu plate, da se vrati u Srbiju. Restoran je "Konoba La Marinero", a policija sa Krka, prenosi Jutarnji list.

Iskustvo svog deteta objavila je u postu grupe "Žensko sam" na Tviteru, pročitalo ga je više od 140.000 ljudi, a taj je post odmah po objavljivanju postao viralan u zemljama nekadašnje Jugoslavije. Vlasnik kaže da najveći deo nije istina i da je on žrtva pokušaja ucene. Na račun restorana stiže na stotine loših recenzija koje je podstakla majka, otvoreno pozivajući pratioce da napišu recenziju. Poslovni raskid prerastao je u pravi rat, a za sve je, čini se, kriva loša predsezona i posledično pucanje živaca.

Jutarnji je razgovarao s akterima priče o kojoj bruji ceo region, Anastasijom Isaković (20), gimnazijalkom koja je tokom sezone u Hrvatskoj nameravala da zaradi novac kako bi mogla da studira poljoprivredu i vlasnikom konobe "La Marinero", pomorcem, kapetanom Marinom Dedićem. Njihove su priče, očekivano, različite.

Anastasija kaže da je posao pronašla preko oglasa, da je gazdarica preko telefona bila vrlo ljubazna i kad je došla, 13. juna, prve nedelje nije radila jer za nju još nije bila rešena radna dozvola. Kako su prolazili dani, priča za Jutarnji, a posla nije bilo, počele su trzavice među vlasnicima. Lošiji početak sezone od prethodnih i nedolazak nemačkih turista doveo je ugostitelje na Krku, čini se, na rub živaca. Vlasnike "Marinera" svakako, prema Anastasijinoj priči jeste. Zbog toga je počeo "pakao", kako je njen kratak boravak u Hrvatskoj opisala majka.

Krivili su nas da ne radimo dobro, pa nema gostiju

Anastasija kaže da joj je gazdarica pri dogovoru zvučala u redu, bila je ljubazna.

- Kad sam došla, malo su se prepirali s osobljem, ali nisam se u to mešala. Kako je prolazilo vreme i nije bilo posla, šef i šefica postajali su sve nervozniji i stalno su se međusobno svađali. Svađali su se i pred gostima, jedno drugome govorili kako bi trebalo raditi. Nas su krivili da ne radimo dobro pa nema gostiju. Jedan dan gazda je bio vrlo ljut, drao se ceo dan na mene, govorio da sam nesposobna. Imao je vino u plastičnim flašama, recimo, pa je bio jako ljut jer ne znam gde je. Pa nisam ni znala da ima vina u plastičnim bocama. Baš je vikao da ne znam svoj posao, bila sam mirna i pripisivala to ljutnji jer nema posla.

- Žena koja radi u kuhinji ceo dan je plakala, ali to nije bilo ništa čudno, plakali smo na smenu, svaki dan neko. Sve što se tu događalo bilo je psihičko zlostavljanje. Ništa nije bilo dobro, lokal zbog nas propada... Kad sam došla, šefica mi je prvi dan rekla da treba da ugradim *ise, dva dana kasnije šef me pitao znam li da hodam u štiklama. Kad sam rekla da znam, rekao je da će mi kupiti minić i štikle da u tome služim hranu. Na to sam rekla da nisam došla da budem atrakcija i oblačim se kao *urva samo da bi oni privukli goste, nego bi valjda trebalo da ih privuče hrana. Naljutio se.

Restoran Foto: Pixabay/Ilustracija

- Glavni konobar dao je otkaz jer se gazda stalno istresao na nas zbog manjka posla. Kulminiralo je kad sam jedno veče u 21.20 sati pitala gde je večera, jer dogovorena su bila dva topla obroka, a zadnjih pet dana preskakali su večeru. Pitala sam šta je to, počeli su da viču kako se usuđujem u devet sati da pitam za večeru, na što to liči, šta ako bude gužva, da imamo frižider ako smo gladni. Ipak je nešto napravila, ali su za večerom govorili da oni nemaju para da mi tako jedemo, da smo im minus... Šefica je u nekom trenutku rekla da mi nešto krijemo. Gazda me optuživao da se čujem s konobarom koji je otišao jer je pogledao ko me zove kad je zvonilo. Počela je paranoja da kujemo zaveru protiv njih, da želimo svi da odemo. Stalno su mi govorili - ako mi se ne sviđa da idem kući.

- Iskreno, nije uopšte bilo posla pa ni napojnica iako su pri dogovoru svima rekli da je promet odličan. Šefica nas je opet napala i tražila da joj kažem šta je problem. Rekla sam joj da nas njih dvoje stalno uvlače u svoje svađe, a mi smo došli da radimo i njihove bračne svađe nas ne zanimaju. Počela je da viče da sam balavica i besramna, okrenula sam se i pogodila me pepeljara u kuk. Imam i modricu. U šoku sam, uz njeno dranje da se vratim u "pi**u materinu iz koje sam došla", psovala me, navlačila, vrištala da sam debil... Prepala sam se. Viša je od mene 15 centimetara, deblja 30 kilograma i starija 30 godina. Od jada sam se nasmejala i okrenula da odem, potrčala je za mnom, muž ju je uhvatio... Otišla sam da se spakujem u apartman, kad je za mnom došao šef, vikao da izađem... Uz pomoć lokalaca pronašla sam sobu i otišla - ispričala je za Jutarnji Anastasija.

Javila je majci šta joj se dogodilo, ova je nazvala policiju, policajci su, rekla je, kad je rekla "Isaković" rekli "Visaković", ona je ponovila prezime, oni opet svoje uz opasku "aha, V kao Vukovar".

- Majka je zaćutala, videla je "koliko je sati" i šta se događa - kaže Anastasija. Policija nije došla. Ujutro je otišla kod gazde zbog isplate novca, a gazda joj je ponudio da se vrati, da je žena ‘pukla jer nema posla‘. Dogovorili su isplatu, 300 evra na ruke, 300 na karticu, što njoj nije odgovaralo pa joj je, kaže, ponudio 500 evra na ruke plus 300 na karticu. Potpisala je da je primila novac i rekao da će joj uplatiti još 100 evra, što i jeste bilo pola plate koliko je odradila.

- Rekla sam "u redu, nisam došla nikoga da ucenjujem" i otišla u policiju da prijavim nasilje. Odgovorili su da je zvao gazda i rekao da ne treba da dolaze, da smo se dogovorili. Pitao me odakle sam, rekla iz Srbije, rekao mi je ‘pa idi kući‘. Na kraju je uzeo moje podatke i rekao da čekam njegovog kolegu zbog davanja iskaza, kad nije bilo nikoga 20 minuta, otišla sam - zaključuje svoju krčku avanturu.

Vlasnik: Bila je loša radnica

Vlasnik konobe "La Marinero" pobija njenu priču, kaže da je bila loša radnica "na tabletama". I da je htela da ga uceni kad je odlazila. Šalje skrinšot poruka koje su razmenjivali.

"500 na ruke i ništa neću da pričam", piše. I nastavlja: "Ovde sam potrošila 500. Ni za šta. To nije lepo".

- Nisam nikad nikoga zakinuo pa neću ni nju, ali pokušala je da me uceni, a na to ne pristajem. Kad je rekla da će sve ispričati ne budem li joj dao novac, pred momkom s kojim je bila tu rekao sam da je mogu sam odvesti u policiju, ali ucene ne prihvatam. Tražila je prvo još 1.000 evra, pa onda 500 i 300 na račun. Zašto? Zaradila je 600 evra, 500 sam joj dao, još sam joj dužan 100 i to je to. Apsolutno je došla bez iskustva, hteo sam odmah da je pošaljem kući, međutim supruga je insistirala na tome da ostane. Ostatak osoblja rekao je da je na terapijama i tablete za smirenje sam kasnije pronašao u šanku. Jedva je pod tim tabletama hodala po terasi, tanjiri su joj padali iz ruku pa sam je na njen nagovor ostavio u šanku, nek' radi. Što se tiče priče o pepeljari, to je ona plastična što se gore otvara i koju je žena slučajno gurnula rukom, a ona je, vidim, sad od toga napravila dramu. Ali sad je sve gotovo - kaže Marin Dedić.

Muka mu je od recenzija koje dolaze za lokal. Anastasijina majka je, naime, u svom postu pozvala ljude da ostave recenzije pa i ako nikad nisu bili u "Marineru". Na stotine je poziva, bilo je i pritužbi na navodne bubašvabe. Dedić šalje službene dokumente o tome da lokal ima sve dozvole i zdravstveno-higijenske ateste.

Jutarnji list je zamolio PU Primorsko-goransku za izjavu o tome je li podneta prijava i šta se po njoj preduzelo, ali do objave teksta odgovora nema.

(Telegraf.rs)

Video: Orobili radnju za 100 sekundi: Odneli telefone vredne 100.000 evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    3. jul 2023 | 20:46

    NE RAZUMEM.....IDETE KO OVCE KOD USTASA KOJI NAS MRZE ISTO JE KSO DA IDETE DOBROVOLKNO NA KLANJE....BILO GDE JE BOLJE SEM HRVATSKE.....NJU I SVABE PRESKACU I ZATO IH I NEMA TAMO ....ZLO SU BILI I OSTALI A NJIHOVA POLICIJA JE KOPIJA HITLEROVE SS ..

  • Miodrag

    3. jul 2023 | 21:40

    majka je kriva za sve, pa zar u Hrvatskoj da pošalješ ćerku da ti radi pa to je van svake pameti.

  • Vlado

    3. jul 2023 | 21:04

    Zasto idu ljudi iz Srbije da rade u Hrvatsku?Od Hrvatske do Italije je par stotina kilometara.Od Hrvatske do Austrije je par stotina kilometara.Od juga Srbije do Grcke je par stotina kilometara..Idu da se Hrvati izavljavljavaju nad njima.Da im pominju Vukovar i da se sprdaju sa njima.Sve sto je potrebno je imati hrabrosti i vjere u sebe, kupiti bus-kartu BG-Trst,od 40 evr.i za jednu noc putovanja ste u Italiju.Vazi i za Bec,Grcku,Njemacku.I tamo ima posla vise nego u Hrvatsku. I bolje placenog.U protivnom pristajete da radite i da vas ponizavaju za pare koje ce te za nekoliko mjeseci kasnije da potrosite.I na kraju pitanje,zasto nema Hrvata da rade u Srbiju?Nije u pitanju nemanje posla kod nas,nego njihov inat i mrznja prema srpskome!Prije ce pristati da umru od gladi nego da zaradjuju novac u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA