Vreme čitanja: oko 3 min.

Milanović: Politički udar Plenkovića na ustavni poredak i demokratiju

Vreme čitanja: oko 3 min.

HDZ-ova Vlada sada ponovo želi stranačku kontrolu nad Vojno bezbednosno-obaveštajnom agencijom

  • 0
Zoran Milanović Foto: Tanjug/AP

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je u današnjem obraćanju u direktnom televizijskom prenosu na Hrvatskoj radio televiziji rekao da političkim udarom na ustavni poredak i demokratiju premijer Andrej Plenković Hrvatsku vraća u doba kada su obaveštajne službe bile pod direktnom kontrolom vladajuće stranke.

Komentarišću nameru Vlade da Vojnu bebzbednosno-obaveštajnu agenciju stavi pod direktno upravljanje Ministarstva odbrane, on je upozorio hrvatsku javnost na, kako kaže, ozbiljnu pretnju ustavno-pravnom i demokratskom poretku koji sprema Vlada Andreja Plenkovića, prenosi Hina.

"Umesto poštovanja ustavne procedure za imenovanje direktora Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, Vlada je pripremila neustavno rešenje prema kojem bi privremenog čelnika Agencije postavljao i razrešavao ministar obrane. Želim biti jasan: to je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokratiju koji Hrvatsku vraća u doba kada su obaveštajne službe bile pod direktnom kontrolom vladajuće stranke", upozorio je hrvatski predsednik.

On je dodao da HDZ-ova Vlada sada ponovo želi stranačku kontrolu nad Vojno bezbednosno-obaveštajnom agencijom koja bi u tom slučaju bila sasvim izuzeta od demokratskog i civilnog nadzora.

Političko nasilje

"Kao predsednik Republike i ujedno Vrhovni zapovednik Oružanih snaga Republike Hrvatske pozivam Vladu da to ne čini jer ću biti prisiljen da reagujem u skladu sa svojim ovlašćenjima", istakao je Milanović i dodao da novi direktor vojne Agencije mora biti imenovan kako je i predviđeno hrvatskim Ustavom, usaglašavanjem Predsednika Republike i predsednika Vlade, uz prethodno mišljenje Hrvatskog sabora.

Zoran Milanović, Andrej Plenković Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar/Ilustracija

Kako je naveo, sve izvan te ustavne procedure predstavlja političko nasilje koje ugrožava demokratski poredak u zemlji.

Milanović je podsetio da je obaveštajno-bezbednosni sistem stavljen pod demokratsku kontrolu, tako što je civilna obaveštajna služba izdvojena iz Ministarstva unutrašnjih poslova, a vojna obaveštajna služba iz Ministarstva odbrane.

Obe službe, dodao je, stavljene su pod civilni nadzor i upravljanje predsednika Republike i premijera, zvaničnika s najvećim demokratskim izbornim legitimitetom.

"Tako je, u najvećoj meri, suzbijena politizacija obaveštajnih službi i onemogućena zloupotreba od strane političkih stranaka na vlasti.

Odbija razgovor

Iako sam računao da će kod predsednika Vlade prevladati razum i odgovornost prema državi, nakon današnjeg njegovog istupa bojim se kako on već dugo planira stranački udar na Vojno bezbednosno-obaveštajnu agenciju", ocenio je Milanović.

On je dodao da je Plenkoviću predložio u septembru prošle godine razrešenje sadašnjeg direktora Agencije, nakon rezultata vanrednog nadzora Kancelarije veća za nacionalnu bezbednost koji je potvrdio sumnje o nezakonitosti u radu te Agencije, piše Tanjug.

Andrej Plenković Foto: Tanjug/AP

"Predsednik Vlade odbijao je svaki razgovor o novom direktoru i do dan danas nije smatrao potrebnim da se usaglasi o imenovanju, iako je to dužan po Ustavu.

Umesto usaglašavanja, svedoci smo ucene predsednika Vlade koji je, preko ministra obrane, samostalno predložio kandidata i traži od mene da ga prihvatim", rekao je Milanović i dodao da je uveren da hrvatski vojnici neće učestvovati u "nasrtajima Vlade na ustavni poredak".

"Ipak, dužnost mi je da upozorim da ću preduzeti sve mere iz nadležnosti Vrhovnog zapovednika prema vojnim osobama koje bi pristale da učestvuju u potčinjavanju Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije političkom nadzoru i upravljanju bilo koje političke stranke", rekao je hrvatski predsednik i pozvao premijera da zaustavi politizaciju vojske i vojne agencije.

Kako je dodao, ako Vlada u tome uspe, isti model preti i drugim institucijama koje su još uvek pod demokratskom kontrolom.

(Telegraf.rs)

Video: "Kosovo je oteto od Srbije, to smo uradili mi i međunarodna zajednica": Milanović šokirao izjavom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA