Vreme čitanja: oko 1 min.

Eskobar: Više od mogućeg rata u BiH me zabrinjava mogućnost ekonomskog kolapsa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Eskobar je rekao da politička prava svih potpisnika Dejtonskog sporazuma "treba očuvati i zaštititi", ali da je uveren da mlade ljude manje opterećuju politička prava od korupcije i nepovoljnih ekonomskih prilika u zemlji.

  • 5
Gabriel Escobar Gabrijel Eskobar Foto: Tanjug/AP

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je da ga od rata u Bosni i Hercegovini "više zabrinjava" mogućnost ekonomskog i demografskog kolapsa, prenosi Tanjug.

To je puno realnija opcija, rekao je u petak Eskobar u Zagrebu, pre polaska na ovogodišnji Dubrovnik forum.

Upozorio je da u prilog tome ide što BiH ima "daleko najgori ekonomski rast u regionu" i što je najgora po indeksu korupcije u reginu u 2022. godini, a svake godine gubi jedan odsto stanovništva, uglavnom mladih ljudi, prenosi Hina.

Eskobar je rekao da politička prava svih potpisnika Dejtonskog sporazuma "treba očuvati i zaštititi", ali da je uveren da mlade ljude manje opterećuju politička prava od korupcije i nepovoljnih ekonomskih prilika u zemlji.

- Ti ljudi odlaze ne zato što ne žele da žive u multietničkom društvu. Odlaze jer ne mogu da pronađu posao bez korupcijskih veza - naglasio je američki diplomata.

On je ocenio da je privreda Republike Srpske "u jako jako lošem stanju" i da se njen lider Milorad Dodik, kako je rekao, "više ne smatra efikasnim po pitanju ekonomskog upravljanja".

Eskobar je tekao da će SAD zaštititi Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i institucije od Dodikove najave referenduma o statusu Republike Srpske.

- Nećemo napustiti Dejtonski sporazum i nećemo napustiti naše obaveze prema toj zemlji. Nema pravnih puteva za odcepljenje entiteta. Nadam se da je to samo politička retorika, ali ako nije, bićemo spremni da reagujemo pravnim sredstvima - naglasio je američki izaslanik.

Eskobar je ponovio da SAD podržavaju put BiH prema Evropskoj uniji, koji, po njemu, između ostalog, usporava ruski uticaj, dodajući da ne vidi ništa pozitivno u Dodikovim odnosima sa Moskvom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile od Stalaća

    8. jul 2023 | 09:45

    Amere zabrinjava rat, koji oni uvek i organizuju.Ne vidim zašto bi bilo rata u BiH, barem ne između Srba i drugih.Srbi imaju svoj entitet, nisam nikada do sada čuo da imaju pretenzije na druge teritorije, već drugima smeta ta Dejtonom zaokružena teritorija i suverenizam.Ne bi ni drugima smetalo da nije interes velikih sila da se pali vatra, kao i 90-ih.Ako čujete političare na ovim prostorima da forsiraju mržnju, znajte da su Američki i Britanski plaćenici i izdajnici koji bi prodali živote i državu za malo para i vlasti.

  • Tihi

    8. jul 2023 | 18:12

    Izneti na videlo brojke i ko je doprineo kolapsu privrede BiH. Slusam vec 30 godina price o nacijama granicama, himnama, zastavama, mrznji, pretnjama, krvnim zrncima, religiji.....a na prste jedne ruke se mogu nabrojati politicari koji govore o ekonomskom razvoju. Pozvati na odgovornost politicare zaduzene za bolji, a ne gori zivot. Tacka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA