Vreme čitanja: oko 1 min.

Crna Gora trenutno raspolaže samo 1 avionom za gašenje požara i on je na servisu: "Situacija nije idealna"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preostala dva su na popravci, a kada će biti završena teško je precizirati jer zavisi od procedura na koje, kako kažu, država ne može da utiče

  • 1
Bordo, Francuska, požari, gašenje požara Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Najavljene temperature vazduha preko 40 stepeni Celzijusa u Crnoj Gori narednih dana alarmirale su i službe zaštite i spašavanja u svim opštinama, koje u ovom trenutku raspolažu samo jednim avionom za gašenje požara.

Miodrag Bešović iz Direktorata za zaštitu i spašavanje kaže da raspolažu sa više od 200 vozila i 600 vatrogasaca. Iako je, dodao je, prošle godine bilo najteže gašenje požara iz vazduha ni ovu sezonu ne dočekujemo mnogo spremniji.

"U ovom trenutku imamo jedan avion er traktor i on je trenutno na godišnjem servisu i to se radi tu kod nas. I taj vazduhoplov je u funkciji za par dana”, kazao je Bešović.

Preostala dva su na popravci, a kada će biti završena teško je precizirati jer zavisi od procedura na koje, kako kažu, država ne može da utiče. Uprkos tome tvrde da nema razloga za paniku jer u slučaju požara širih razmera Crna Gora kao član Civilne zaštite Evropske unije može računati na pomoć međunarodnih partnera ali i suseda.

“Ne mogu da kažem da je situacija idelna ali se nadam da ćemo sa onim sa čim raspolažemo uspeti da se izborimo sa izazovima koji su pred nama”, rekao je Bešović a portal RTCG.

Inače, iz MUP-a su već ranije apelovali na građane i turiste da ne pale vatru na otvorenom, a apel je uputio i Bešović.

“Apelujem na građane koji nekad pale i svoju šumu da bi bio bolji rod pečurki da to nema smisla i da neku njihovu zaradu od hiljadu dve naprave štetu od 100 hiljada evra, a da pri tome ugroze i živote i imovinu građana ali i vatrogasaca i ljudi koji se bave gašenjem požara”.

A gašenje požara ove sezone, kako očekuju u MUP-u, olakšaće im i nedavno usvojeni zakon koji predviđa zabranu gradnje u naredne tri decenije na opožarenim mestima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Snimak kuće koja gori u Atini zahavćena divljim požarima: Vatrena stihija u Grčkoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Macka

    18. jul 2023 | 11:30

    E blagos vama za vaseg baca Mila. Obezbedio mnoge a sada ce vam trebati 100 godina da se vratite u normalu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA