Vreme čitanja: oko 2 min.

Dramatični prizori iz Slovenije nakon stravičnog nevremena: Vetar čupao krovove

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najgore su pogođeni regioni Dolenjske i Bele Krajine, gde je oluja nosila krovove sa grada i čupala drveće, a oštećen je i vrtić

  • 0
Slovenija, nevreme Foto: Tanjug/STA/Opština Šoštanj

Olujno nevreme praćeno kišom, udarima groma i vetrovima preko 100 km/h, koje je zahvatilo Sloveniju u utorak uveče, nosilo je krovove sa zgrada i čupalo drveće i dalekovode.

Desetine hiljada ljudi ostalo je bez struje, dok je njih oko 250, koji su kampovali na otvorenom, evakuisano, saopštila je slovenačka Uprava za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama.

Nakon što je Agencija za životnu sredinu (ARSO) u utorak popodne izdala crveni alarm za celu zemlju, nevreme je prvo stiglo do severa Slovenije, a zatim se olujni front podelio dva dela. Jedan se kretao ka istoku oko Maribora i Celja, a drugi prema centralnoj Sloveniji, Notranjskoj, Dolenjskoj i Beloj Krajini.

Najgore su, kako se navodi, pogođeni regioni Dolenjske i Bele Krajine, gde je oluja nosila krovove sa grada i čupala drveće, a oštećen je i vrtić, saopštio je slovenačkim medijima komandant Civilne zaštite Srečko Šestan.

Vatrogasci su evakuisali 253 osobe koje su kampovale na otvorenom u tri opštine. Njih 110, od čega 70 dece, evakuisano je u Kostelu, na jugu, gde im je jak vetar uništio šatore.

U Kranjskoj Gori, na severozapadu zemlje, evakuisano je 45 dece, a u Brežicama na istoku 98 dece. Više od 20.000 domaćinstava ostalo je bez struje u centralnoj Sloveniji, a hiljade na širem području Maribora.

Agencija za životnu sredinu saopštila je da su brzine vetra dostigle čak 164 km/h na Kredarici na Triglavu u Julijskim Alpima, a 106 km/h na području Črnomlja u Beloj Krajini, na jugoistoku.

Vatrogasci iz 10 profesionalnih i 300 dobrovoljačkih jedinica pomogli su u uklanjanju većeg broja počupanog drveća sa puteva, pruga, objekata, vozila i telekomunikacionih vodova i prekrivali otkrivene krovove stambenih, poslovnih, poljoprivrednih i industrijskih objekata.

Novo nevreme je pogodilo zemlju nakon što je snažan olujni sistem prošlog četvrtka i petka izazvao pustoš u nekoliko delova Slovenije, nanevši značajnu štetu na zgradama, automobilima i usevima. Šteta pričinjena juče se tek procenjuje, a za danas popodne i noć se prognozira još lokalnih pljuskova sa gradom i jakim vetrom, navodi STA.

(Telegraf.rs)

Video: Vrbas je sinoć pokosilo ozbiljno nevreme: Grad izgleda kao posle bombardovanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA