≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Ovo nevreme imalo je snagu atomske bombe": Poznati hrvatski klimatolog objašnjava šta se desilo u Zagrebu

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Dugo ovo radim i proučavam, ali ovako nešto nikad nisam video. Priroda je pokazala svu svoju razornu snagu i moć", rekao je Zvonimir Katušin.

  • 0
Nevreme, Zagreb Foto: Tanjug

"Već danima najavljuju veliku oluju, očekivao sam ovako nešto, ali opet je strašno za videti. Dugo ovo radim i proučavam, ali ovako nešto nikad nisam video. Razbacane grane na sve strane, enormna šteta, automobili, teški kontejneri posvuda... Strašno. Priroda je pokazala svu svoju razornu snagu i moć", priča za 24sata.hr penzionisani klimatolog Zvonimir Katušin s dugogodišnjim iskustvom u proučavanju klime i klimatskih promena.

Kako kaže, oluje slične današnjoj koja je poharala glavni grad Hrvatske zabeležene su u 19. veku na području Novske, ali on nikada tako nešto nije doživeo.

"Ta velika nestabilnost je stvorila povoljne uslove za nastanak ovakvog stanja. To kad krene ima valjda snagu atomske bombe. Nije pitanje hoće li ili neće biti jak udar, već koliko jak će biti", kaže Katušin i dodaje da se za vreme nevremena našao u Novom Zagrebu.

"Na svoje sam oči video kako veetar kao od šale baca one goleme metalne kontejnere, a jedan je zabio u automobil. Išao sam sada da pomerim taj kontejner sa kom[ijom, ali nas dvojica to nismo mogli. Zamislite vi kolika je to snaga vetra. Da je kojim slučajem na mestu automobila stajalo dete, ne želim ni da znam što je moglo biti", kaže Katušin.

Ovakvi ekstremi su, dodaje, posledica klimatskih promjena.

"Nažalost, mislim da možemo u budućnosti očekivati još ovakvih oluja", zaključuje on.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte uragan oluju koja se sručila na Beograd: Stigla je iznenada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA