Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova optužnica protiv "kavačkog klana" u Sloveniji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Optuženi se terete da su heroin, kokain, kanabis i sintetičke droge švercovali uglavnom u Sloveniji, Austriji i Italiji

  • 0
Slovenija, slovenačka policija, Foto-ilustracija: Shutterstock

Tužilaštvo Slovenije podiglo je optužnicu protiv 28 osoba u toj državi, kojima se na teret stavlja da su radili za crnogorski "kavački klan" na planu međunarodne trgovine drogom, piše mariborska Večer.

Optužnica je, navodi se, napisana na oko 630 strana. Policija je u januaru ove godine na području Ljubljane i Gorenjske uhapsila više osoba osumnjičenih za trgovinu drogom.

Nakon opsežne sudske istrage, tužilac Aljaž Britvič iz specijalizovanog tužilaštva podigao je obimnu optužnicu protiv 28 osoba. Optužnica je sada u fazi prigovora odbrane, tako da još nije pravosnažna, piše Večer, prenosi portal RTCG.

Tužilac Britvič tereti optužene da su heroin, kokain, kanabis i sintetičke droge švercovali uglavnom u Sloveniji, Austriji i Italiji. On sve optužuje da su umešani u zločinačku organizaciju koja je delovala i u BiH i Srbiji, ili da su tamo bili njeni šefovi.

"Tužilac u optužnici navodi da je kriminalna grupa, koja još nije u potpunosti otkrivena, delovala pod okriljem ozloglašenog "kavačkog klana", poznatog po ekstremnom nasilju i brutalnim obračunima sa protivnicima. Poznato je da je ovaj klan u Sloveniji u prošlosti već imao svoju ćeliju, na čijem je čelu navodno bio Klemen Kadivec, ali je u maju 2021. njihovo delovanje prestalo zbog hapšenja aktera. Još traje suđenje 14 optuženih iz ove ćelije u Ljubljani", navodi se u tekstu.

Ističu da je u međuvremenu formirana druga, nova ćelija "kavačkog klana", kao i da je nemali broj članova dve ćelije ovog klana još je u bekstvu.

U optužnici Tužilaštvo navodi da su Danijel Lužija, Srefan Radanović, Gorazd Mlakar i Ljubiša Jovanović, zajedno sa Adnanom Zilieom, Milošem Josimovićem, Dejanom Toričem i drugim za sada nepoznatim licima na teritoriji Slovenije i Austrije krijumčarili kokain, heroin i kanabis.

Ostali okrivljeni Samir Halilbašić, Aleš Zupančič, Samo Rutar, Tadej Krašovec, Bogdan Novak, Mirel Ajdarpašić, Mladen Vučković, Samir Nuhanović, Armin Mujagić, Damir Dedić, Stanislav Pirnar, Primož Požun i Elvis Muratović U Sloveniji, Austriji i Italiji učestvovali su u kupovini ili prodaji droge.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA