Vreme čitanja: oko 1 min.

Kupači se žale da ih Jadransko more ovih dana "peče i svrbi": Otkriveno o čemu je reč, duge su do 1 cm!

Vreme čitanja: oko 1 min.

To su organizmi koji vole toplotu, a do hrvatskih krajeva ih nose struje iz južnih delova Jadranskog mora

  • 6
Dubrovnik, Hrvatska, plaža, more, letovanje Dubrovnik / Foto: Tanjug/AP

Na Fejsbuk stranici Akvarij Piran saopšteno je da se ovih dana u Jadranskom moru mogu videti sitne iglice koje mogu da ubodu, što su mnogi kupači već sami primetili.

"U moru se ovih dana mogu videti blago ružičasti oblaci sitnih iglica, jer su se sitni planktonski puževi "krezei" ponovo razmnožili. Zato, ako osetite malo peckanje i svrab dok plivate, krive su njihove igličaste krljušti od 1 cm", napisano je na toj stranici uz fotografiju ovih organizama pod mikroskopom, piše Slobodna Dalmacija.

Planktonski puževi (Creseis acicula) se hrane tako što izbacuju dugačke pramenove sluzi u more nalik na ribarsku mrežu, a zatim je uvlače u svoja usta puna planktona.

U Nacionalnom institutu za biologiju u Sloveniji, napisali su da su to organizmi koji vole toplotu, a do hrvatskih krajeva ih nose struje iz južnih delova Jadranskog mora.

Otkrivaju i da li kupači treba da budu zabrinuti.

"Nisu opasni za plivače, zbog oblika ponekad mogu da ubodu, a često se vide i zaglavljeni u kupaćim kostimima", napisali su u spomenutom institutu, piše Slobodna Dalmacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    29. jul 2023 | 12:05

    more je puno FEKALIJA ali se to krije ali opet se ne moze sakriti narod vidi snima izbacuje na feysbuk

  • Ana

    29. jul 2023 | 11:47

    I šta rade nadležni? Važno da se plati turistička taksa a može ajkula da te pojede, sve ok.Australija puna onih otrovnih meduza,ljudi se uredno kupaju, nema ni jednog incidenta, a priroda surova kao nigde na svetu.Ali zato sistem,a ovde ne može priobalje da se zaštiti od mini bića za kupanje za decu.

  • Kiza

    29. jul 2023 | 11:54

    Od mora u Grcku kupacima iskacu plihovi, dali od mora ili punjenih paprika ne zna se !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA