Vreme čitanja: oko 2 min.

Održana komemoracija za ubijene Srbe u Glini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Komemoraciju su zajedno održali Antifašistička liga i Srpsko narodno veće

  • 0
Glina Hrvatska Printskrin: Youtube/ Ivan Hrvačić

Povodom 82. godišnjice ubistva nekoliko stotina Srba u glinskoj pravoslavnoj crkvi Rođenja Bogorodice, danas je u Glini održana komemoracija na mestu gde se nalazila crkva.

Komemoraciju su zajedno održali Antifašistička liga i Srpsko narodno veće (SNV).

U ime Antifašističke lige Vesna Teršelić rekla je da je deo građe bivšeg Spomen doma raznesen, ali da deo čuva istraživač istorijskih zbivanja Glinjanin Igor Mrkalj, kao i da bi se manja postavka mogla brzo organizovati kada bi se zgrada Hrvatski dom preimenovala i kad bi joj se vratila stara funkcija, prenosi Hina.

- Tu smo da pamtimo žrtve holokausta, masovnih ubistava i genocida, ali i da pamtimo i sve one koji su činili sve što su mogli da tim žrtvama pomognu i da sprečimo nasleđe iskrivljavanja činjenica o holokaustu i genocidu nad Srbima i Romima. Pomaka na bolje ima, ne bih se usudila da tvrdim da je to trend - rekla je Teršelić.

Podsetila je da deset godina traju zahtevi Antifašističke lige za preimenovanjem doma, ali da lokalne vlasti ne pokazuju političku volju za tim, niti ima podrške vlasti na nacionalnom nivou.

U ime SNV-a Boris Milošević je podsetio okupljene da su ljudi u tadašnju crkvu bili pozvani i došli na pokrštavanje, a umesto toga tu je počinjen "sramotni i svirepi zločin".

- Za Glinu naše okupljanje je važno jer predstavlja rad na bolnom sećanju koji je potreban zbog žrtava kojima dugujemo poštovanje, ali i zbog čitavog društva kako bi se izbegao mehanizam ponavljanja. Kako spirala mržnje ne bi bila nastavljena, a podržavaoci ideja počinitelja zločina ne bi uspeli da zločine prekrije zaborav i možda nađu opravdanje za zločin koji se dogodio - rekao je Milošević.

Prvi zločin je počinjen u maju, kada su pobijeni Srbi iz Gline, dok se drugi masovniji dogodio nepuna tri meseca kasnije, kada su na ovom mestu u glinskoj srpskoj pravoslavnoj crkvi pobijeni Srbi iz okoline Gline, većinom s područja susednog kotara Vrginmost. Ubijanja su zabeležena i na široj okolini Gline, Ivanović Jarku kraj Krnjaka i u Slunjskom kraju.

U svom govoru Milošević je rekao da ne postoje nikakvi razlozi koji mogu da opravdaju zločine koji su ovde počinjeni 1941, zbog kojih je na tom mestu izgrađen Spomen dom i važno je da ovaj dom opet nosi ime Spomen dom.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac je zajedno sa drugim učesnicima komemoracije položio crvenu ružu na spomenik žrtvama ustaškog terora, ali nije se obraćao na skupu, navodi Hina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA