Vreme čitanja: oko 2 min.

Slavonac nevin bio u pritvoru 245 dana, dobiće zbog toga lepu odštetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Presuda je ovih dana donesena na sudu u Osijeku za slučaj koji datira iz 2014.

  • 0
Zatvor, rešetke, ćelija, zatvorenik Foto ilustracija: Shutterstock

Slavoncu starom 32 godine Ministarstvo pravosuđa Hrvatske mora da isplati 13.006,84 evra odštete jer je u pritvoru osječkog zatvora proveo 245 dana, nakon čega se ispostavilo da je nevin.

Presuda je ovih dana donesena na sudu u Osijeku za slučaj koji datira iz 2014.

Te je godine, 26. jula, istarska policija uhapsila je M. P. na graničnom prelazu Požane kada je pokušavao da uđe u Hrvatsku, pa je sproveden u istražni zatvor u Osijeku. Županijski mu je sud odredio istražni zatvor zbog sumnje da je počinio krivično delo razbojništva. Naime, teretilo ga je da je u jednoj trgovini uperio pištolj u prodavačicu i ukrao novac.

Krivični postupak je trajao do 27. marta 2015. godine, kada je oslobođen svih optužbi, a sve je to vreme proveo u istražnom zatvoru.

Nakon puštanja iz zatvora, M. P. je od ministarstva pravosuđa tražio 98.000 kuna odštete, što mu je odbijeno, a celi slučaj je završio na sudu gde se pretvorio u sudsku trakavicu koja je trajala do prošle sedmice.

M. P. je u tužbi naveo da je pre hapšenja imao posao u Nemačkoj gde je primao platu od 2.800 evra mesečno, a što za osam meseci provedenih u pritvoru iznosi 22.400 evra.

Ministarstvo je odbilo da mu nadoknadi taj gubitak sa obrazloženjem da je tada imao 23 godine i da je ranije bio osuđivan zbog posedovanja marihuane, a i nisu mu poverovali da je radio u Nemačkoj. Stoga su pristali da mu isplate 68.600 kuna, što je ovome bilo premalo.

Na kraju je Opštinski sud u Osijeku delimično prihvatio njegov tužbeni zahtev, iako je ocenio spornim, kao i ministarstvo, da mu pripada 400 kuna po danu na ime navodnih neisplaćenih plata. M. P. će na kraju od države dobiti 13.006,84 evra što je oko 98.000 kuna, a na odluku se može žaliti u roku od 15 dana, preneo je hrvatski portal Index.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Amerikanac putuje motorom po Srbiji da pomogne deci oboleloj od raka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA