Vreme čitanja: oko 1 min.

Visoki zvaničnici iz RS na crnoj listi SAD: Cvijanović, Stevandić, Višković i Bukejlović pod sankcijama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osumnjičeni su da su ''omogućili usvajanje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji podriva Ustav BiH''

  • 2
Predsednik RS Republika Srpska Milorad Dodik Željka Cvijanović primopredaja Foto: ATAImages/ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Stejt department je saopštio da su SAD danas stavile na crnu listu četvoro visokih zvaničnika iz Republike Srpske zbog toga što su ''omogućili usvajanje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji podriva Ustav BiH''.

Američko ministarstvo finansija je na crnu listu stavilo predsednika NSRS Nenada Stevandića, premijera RS Radovana Viškovića, srpsku članicu Predsedništva BiH Željku Cvijanović i ministra pravde RS Miloša Bukejlovića.

SAD ih, kako se navodi u saopštenju, smatraju odgovornim da su direktno ili indirektno učestvovali u radnji koja je ugrožavala sprovođenje aktivnosti u vezi sa regionalnom bezbednošću, mirom, saradnjom ili mehanizmom odgovornosti nad Zapadnim Balkanom, uključujući i Dejtonski sporazum.

Kako se navodi, ovaj novi zakon, koji je promovisao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavlja "drski pokušaj podrivanja državnih institucija".

Napominje se da takav "zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede zemlje za integraciju u evroatlantske i evropske institucije, na račun naroda BiH".

Dodaje se da je visoki predstavnik Kristijan Šmit, kao najpozvaniji za tumačenje Dejtonskog sporazuma, javno osudio zakon kao neprihvatljiv prekršaj vladavine prava i napad na ustavni poredak BiH.

Ističe se da je uprkos pokušaju visokog predstavnika da poništi zakon, Dodik potpisao zakon koji je stupio na snagu 7. jula 2023. godine.

"Današnje odluke zasnivaju se na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima, koje smo nametnuli da bismo promovisali odgovornost, mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana. Nastavićemo da podržavamo građane BiH u njihovim nastojanjima da ojačaju vladavinu prava i osiguraju prevladavanje mira i prosperiteta", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

(Telegraf.rs)

Video: Raspevani Dodik u Sarajevu: Uz harmoniku i patriotske pesme u Predsedništvu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    31. jul 2023 | 22:31

    SAD je glavni činilac koji vodi ka ratu u Bih i koji ne poštuje Dejtonski sporazum. I ne samo u Bih nego gde god se pojavi sa njihovom razornom politikom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA