≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve pomodrelo, curila i krv: Pogledajte kako izgledaju rane nakon napada kornjače u Jadranskom moru

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Video sam siluetu nečeg velikog. Mislio sam da je hobotnica, a kada sam se približio shvatio sam da je - kornjača!", ispričao je muž napadnute žene

  • 4
Kornjača more žena napad ujed 3 Foto-montaža: Slobodna Dalmacija, Shutterstock

Za vreme kupanja na jednoj od plaža na ostrvu Čiovo u Hrvatskoj suprugu jednog kupača, A. D, napala je morska kornjača i to u plićaku. Ugrizla ju je iznad leđa, ugriz je veličine 10 do 12 centimetara i ostavila veliki trag. Jedva je izvukla živu glavu, piše Slobodna Dalmacija.

Kako je suprug ispričao, oko 10 sati žena je ušla u more. Bila je na metar, metar i po dubine kada je vrisnula.

- Video sam siluetu nečeg velikog. Mislio sam da je hobotnica, a kada sam se približio shvatio sam da je - kornjača! Izvukao sam ženu dok je kornjača nastavila prema plaži gde ju je nazad u more upotrebom sile vratio kupač ne bi li zaštitio sebe i ostale. Bila je dužine 80 do 100 centimetara. Odmah je rana prokrvarila i pomodrela - naveo je muž.

Lekari su u prvi mah mislili da je ženu napala meduza.

- Kada smo došli u bolnicu i oni su se nasmejali. Lekarima je bilo intrigantno i pomalo smešno. Dezinfikovali su i previli ranu i dali joj tablete. Mora da proveri antitetanus zaštitu. Čitao sam da su i u Crnoj Gori bili slični slučajevi.

Sličan slučaj sa "megalomanskom kornjačom"

Posle teksta o ovom napadu, novinarima se javio muškarac iz Trogira M. M. (32) podelivši slično traumatično iskustvo i susret oči u oči s, kako je rekao, "megalomanskom" kornjačom, piše Slobodna Dalmacija. Sve se zbilo pre nekoliko dana, priča, u Slatinama.

Više puta je ova kornjača Trogiranina poterala na obalu. Kaže kako se ponašala čudno i agresivno. On smatra da je položila jaja u blizini i otuda i njeno ponašanje.

- Kad sam rekao ljudima šta mi se dogodilo, sprdali su se sa mnom, a kad su videli današnji članak o napadnutoj Splićanki, e onda su već promenili priču - pojašnjava.


Trogiranin se s devojkom i bebom od svega šest meseci spustio na plažu, što je ujedno bilo i bebino prvo kupanje u moru.

- Zaplivali smo s malenom, krenuli lagano u dubinu, a kako ja stalno ronim, na tom delu, ispod malene, odmah sam je uočio. A šta da vam kažem, susret oči u oči s kornjačom od 50-ak kilograma. Upućeni kažu da je, s obzirom na toliki broj kilograma, poprilično stara. Reč je o ženki, a ja pretpostavljam da je tu negde položila svoja jaja. Otud i njena agresivnost - priča Trogiranin.

- Zamislite samo da mi je malu ugrizla, pa ne bih to sebi mogao da oprostim - kaže ovaj tata.- Brzo sam devojci rekao da s malenom beži napolje, što je ona i uradila, a onda se kornjača dohvatila mene. Sve se to događalo na nekih šest do sedam metara dubine - u jednom je dahu prepričao.

Glava kao dve ljudske

Njena glava, pojašnjava, bila je kao dve ljudske. A ona cela prekrivena školjkama, priča dalje on. Nakratko je izašao iz mora, da proveri uznemirenu devojku i bebu i onda se ponovo vratio u more, na mesto "susreta".

- Ponovo je krenula za mnom, uspeo sam da je i snimim, s obzirom na to da mi niko nije verovao - kaže on.

Na svu sreću, ovoga puta niko nije nastradao. Kornjače inače ne napadaju ljude, ali ako se osetila ugroženom zbog položenih jaja, nikad, kaže on, ne znate šta da očekujete. Opreza nikad dosta.

(Telegraf.rs)

Video: I kornjača bi malo da gricne njeno debelo meso

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cyprus

    2. avgust 2023 | 12:30

    Svaka zivotinja vas moze napasti. Ja sam sa porodicom upravo na Kipru i u zalivu gde smo smesteni ima kornjaca i to velikih. Veoma su pazljive i siguran sam da nikoga ne bi napale. Cak smo ih hranili moja cerka i ja iz ruke salatom o mazili. Ko zna sta je ta kornjaca dozivala od coveka pa se tako ponela, tako da ne bih to generalizovao.

  • MN

    2. avgust 2023 | 04:11

    Iskreno sokirana sam. Zivela sam u Omanu gde sam se prepala od morske kornjace koja je bila precnika skoro 2m, mislila sam prvo da je ajkula. Ispada da me sam Bog spasao sto sam na vreme isplivala do obale, ko zna kako tek ta grize...

  • Labud

    2. avgust 2023 | 01:15

    Uvijek imati uz sebe uredjaj za varenje. Bacac plamena je zakon

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA