Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatska uputila Crnoj Gori protestnu notu zbog broda "Jadran"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatska pokušava da vrati jedrenjak od 1991. godine

  • 2
Brod Jadran Foto: Shutterstock

Hrvatska je uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog obeležavanja 90 godina školskog broda "Jadran", navode Vijesti

Taj jedrenjak, podseća agencija Hina, Hrvatska uporno pokušava da vrati od 1991. godine.

Školski brod "Jadran“ građen je od 1931. do 1933. godine u brodogradilištu "H.C. Stülcken &Sohn" u Hamburgu, u Nemačkoj, za potrebe mornarice Kraljevine Jugoslavije. Brod je projektovao jugoslovenski inženjer brodogradnje Josip–Jozo Škarica. Svečano je porinut u more 25. juna 1931. a završen 27. juna 1933. godine, kada je i predat na upotrebu tadašnjoj Kraljevskoj Mornarici Jugoslavije.

U svoju prvu luku u domovini – Tivat, "Jadran" je uplovio 16. jula 1933, a Kraljevskoj Mornarici zvanično je predat na velikoj svečanosti 19. avgusta 1933. godine u Splitu, od kada se svake godine tradicionalno obeležava njegov rođendan – Dan broda.

Jedrenjak je izgrađen 1933. i od tada do 1991. godine je bio upisan u flotne liste hrvatskih luka. Dodaje se da je na remont u Crnu Goru otplovio 1991. godine, tada upisan u matičnoj luci Split i do danas je u toj zemlji.

Crna Gora nizom događanja obeležava 90. godišnjicu broda, zbog čega je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske u noti izrazilo "najoštriji protest".

"Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim kodeksima, međunarodnom pravu i evropskim vrednostima za koje se Crna Gora opredelila”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Zvanični Zagreb je pozvao Podgoricu da prioritetno pristupi bilateralnom rešavanju sudbine tog broda, "simbola viševekovne hrvatske pomorske tradicije” i da dotad izbegava jednostrane aktivnosti koje su suprotne nastojanjima da se u duhu dobrosusedskih odnosa, načelima poštovanja i međunarodnog prava pronađe trajno rešenje.

Hrvatsko ministarstvo je u noti podsetilo da je sledom poznatih okolnosti iz nedavne prošlosti, tadašnja državna zajednica SRJ (Srbija i Crna Gora) u svom fizičkom posedu zadržala najveći deo vojne imovine bivše SFRJ, a da su nakon razdvajanja Crne Gore od Srbije dve države između sebe raspodelile tako zadržanu vojnu imovinu, uključujući i školski brod Jadran, koji je kao školski brod u doba bivše države služio u civilne svrhe i na njemu se vršila obuka, a na dan osamostaljenja Hrvatske bio je upisan u upisnik brodova u hrvatskoj luci Lora.

(Telegraf.rs)

Video: Brod Galeb bio je ponos Jugoslavije, njime je Tito plovio po svetu i ima burnu istoriju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milo

    3. avgust 2023 | 23:02

    E nećete ga gledat.

  • moki

    4. avgust 2023 | 06:08

    Svojatanje tudje imovine nije blabla bla😂😂😂😂Rekose hrvati i ne postidese se uopste😂😂😂Kao i u vek u njihovoj tisucljecnoj lopovskoj i izdajnickoj kulturi!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA