≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spasioci ne mogu do ljudi, policija do žrtava: Slovenci za Telegraf o nezapamćenim, katastrofalnim poplavama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Našem portalu javili su se i čitaoci iz Slovenije, koji takođe navode da je situacija izuzetno teška

  • 6

"Sećate se onih stogodišnjih kiša koje su pre nekoliko godina pale u Srbiji? E, ovo su hiljadugodišnje", rekao je za Telegraf.rs Jure Tepina, odgovorni urednik slovenačkog portala 24ur.com, o trenutnoj situaciji u Sloveniji gde su ogromne padavine izazvale nezapamćene poplave i druge prateće probleme.

Kako je rekao, situacija je toliko teška da vatrogasci i policija još ne mogu da dopru do eventualnih žrtava o kojima izveštavaju mediji, a koje nisu zvanično potvrđene.

"Za 25 godina novinarstva nisam ovo doživeo", rekao je Tepina za naš portal, dodajući da će ovakvo stanje trajati dan, dva, tri... "Seliće se po Sloveniji, Gorenjska regija je trenutno najteže pogođena, kao i Celjska... Ima gradova koji su odsečeni od sveta", rekao je on za Telegraf.rs.

Kako kaže naš kolega, premijer i ministar odbrane su zbog ove situacije prekinule odmore i održali hitne sastanke, a detalji bi trebalo da budu poznati večeras.

"Ovo traje tek nekoliko sati, ali moguće je da ćemo zatražiti stranu pomoć. Slovenačka vojska leti koliko joj to vremenske prilike dozvoljavaju, koriste se čamci za spasavanje ljudi, situacija je izuzetno teška. Očekuje nas teška borba danas, u toku noći i sutra", zaključuje naš sagovornik.

Našem portalu javili su se i čitaoci iz Slovenije, koji takođe navode da je situacija izuzetno teška. Jedan od njih je naveo da se u nekim gradovima sprovode evakuacije i da kiša i dalje pada, bez prestanka.

"Baš je grozno danas u Sloveniji. Kod nas u Slovenskih Konjicah na sreću nije ništa posebno za sada, ali u Celju i zapadno je katastrofa, koliko mogu da čujem na radiju trenutno je u toku evakuacija nekih dleova tog grada", rekla je za Telegraf druga naša čitateljka iz Slovenije.


Javili su nam se i stanovnici slovenačke prestonice.

"Mi živimo na obodu Ljubljane i kod nas se spuštaju poplave s obližnjih brda. Naša kuća je na brdu i nije ugrožena, ali je put u dolini i on je poplavljen. Kod nas je to sve relativno benigno. Na zapadu je situacija mnogo lošija jer je tamo bilo puno padavina i to je planinski region.. Bujice donose vodu koju nije moguće kontrolisati. Mislim da su slike na internetu prilično ilustrativne. Nažalost, nije ni kraj priče jer će padati i danas i preko noći. Evakuacije su samo na određenim područjima", navode naši čitaoci i dodaju da u njihovom krjau nema većih evakuacija, ali da su uzvodno prema Polhovem Gradcu neke kuće poplavljene i da je tamo verovatno drugačije.

Podsetimo, kiša je u Sloveniji počela da pada sinoć, a zbog ogromnih količina padavina došlo je i do naglog podizanja nivoa reka i poplava. Nezvanično, kako javljaju pojedini mediji, nastradale su tri osobe - jedan Slovenac i dvoje Holanđana - akli te informacije još nisu zvanično potvrđene.

Mnogi ljudi su potražili spas na krovovima svojih kuća, a u gradu Mengešu vatrogasci su iz vrtića uspeli da spasu 22 mališana.

(Telegraf.rs)

Video: Đurđević: Superćelijska oluja je posebna vrsta olujnog oblaka koja ima specifičnu cirkulaciju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA