≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uznemirujuća najava hidrologa: Protok Save mogao bi biti veći nego 2010. godine, zašto je to opasno?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sava juri neverovatnom brzinom, mutna voda nosi sve što pokupi sa obala, a drveća kraj obale su potopljena do krošanja

  • 5
Hrvatska Zagreb poplave Sava izlivanje Foto: Tanjug/Hina/Zvonimir Kuhtić

Hrvatska je noćas na nogama. Nakon stravičnih poplava u Sloveniji, koje su odnele tri života, poplavni talas je ušao u Hrvatsku, a na brojnim područjima je tokom večeri krenula priprema za odbranu od mogućih poplava.

Sve oči su uprte u Savu, koja je već počela da pravi probleme i u Zagrebu.

Ekipa portala Telegraf.rs je u petak uveče stigla u prestonicu Hrvatske i zabeležila zabrinjavajuće prizore kraj tamošnjih mostova.

Sava juri neverovatnom brzinom, mutna voda nosi sve što pokupi sa obala, a drveća kraj obale su potopljena do krošanja.

Očekuje se da će tokom noći do prestonice stići vrh poplavnog talasa, a ono što zabrinjava jesu najave hidrologa da se na Savi očekuje protok sličan onom iz 2010. godine.

Kako je rekao hidrolog Janez Polajnar, stanje visokih voda seli se s pogođenih područja Slovenije na srednje i donje delove rečnih korita.

"To će se najviše osetiti u okolini Save koja je već dosegla rekordan protok. Ona će u noći i sutra ujutro putovati prema hrvatskoj granici, gde takođe očekujemo rekordan protok, oko 3800 kubika u sekundi, nešto slično onome što se dogodilo 2010. godine", rekao je Polajnar.

Prema njegovim rečima, Savinja se večeras neće povući u srednjem i donjem toku, već će u subotu ujutro početi da se povlači, dok će Mura tokom noći lagano porasti.

"Protok će joj biti oko 1300 kubika u sekundi, što znači da Mura dolazi do ruba protivpoplavnih nasipa. Nadajmo se da će se nasipi održati tokom noći i sutra ujutro", rekao je Polajnar.

Vodostaj Save 2010. godine bio najveći u 50 godina

Podsetimo, u septembru 2010. godine bilo je veoma dramatično u Hrvatskoj. Kod Velike Gorice bilo je poplavljeno više sela. Najteže je bilo u Bukevju, koje je bilo odsečeno od sveta, podseća Index. Dramatično je bilo i u naselju Lekneno kod Gorice, gde je u dužini od dvadesetak metara probijen nasip. Žene i deca su evakuisani, a ostali su domove napustili kamionima, traktorima i automobilima.

U Donjem Črnkovcu kod Velike Gorice dogodila se i jedna tragedija. Vozač kamiona zbog mraka i poplave nije video starijeg muškarca i naleteo je na njega, a nesrećni čovek je od povreda preminuo. U Ivanjoj Reci poplavljeni su crkva i igralište zbog izbijanja podzemnih voda...

Problema je bilo i u Zagrebu. Specijalna policija je 19. septembra 2010. krenula u akciju spasavanja nepoznatog muškarca koji je ostao zarobljen kod jednog noćnog kluba na obali Save u blizini železničkog mosta. On je oko 15 časova izvučen iz reke helikopterom.

Prete li Srbiji poplave?

Situacija u komšiluku zabrinula je i građane Srbije. Pogotovo što su stigle najave da i kod nas stižu obilni pljuskovi.

Za vikend se i u Srbiji očekuje jače pogoršanje vremena, u okviru kojeg će biti uslova za grmljavinske oluje sa gradom i olujnim vetrom, i to već danas.

Do nedelje ujutro očekuje se da širom Srbije padne od 30 do 50 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i do 70 mm, što su količine koje u proseku padnu za mesec dana.

Očekuje se nagli rast manjih tokova, uz opasnost od poplava na bujičnim tokovima. Na ostalim tokovima, odnosno srednjim i većim nema opasnosti od poplava, a i njihov vodostaj je dosta nizak, tako da će ti tokovi za sada biti spremi za dotok veće količine vode.

RHMZ je izdao ranije upozorenje da su na slivovima Mlave, Peka, Jasenice, Kubršnice, Lepenice i Resave tokom 6. i 7. avgusta moguća izlivanja manjih bujičnih potoka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA