Vreme čitanja: oko 5 min.

"Tata, daj mi torbu, stiže voda": Meštani u strahu šta će noć doneti, Mura i Drava ne posustaju

Vreme čitanja: oko 5 min.

Iznenadilo nas je, nismo planirali da će voda doći tako brzo. Kuće su u opasnosti, vidi se kako teče prema njim...

  • 0
Hrvatska, poplave Foto: Tanjug/HINA/ ROBERT KOREN

Usled jakih kiša koje su uzrokovale dramatičan rast vodostaja reka na severu i u središnjoj Hrvatskoj, problemi su se pojavili i u Podravini. Meštani su bili iznenađeni, nisu očekivali da će voda doći tako brzo. Odmah su počeli da pune džakove i da prave nasip

- Tata, daj mi torbu, stiže voda! Brže brže...! - viče desetogodišnji dečak s lopatom u ruci na posljednjoj liniji odbrane prve kuće u podravskom selu Drnje.

Voda je prešla poljski put i kukuruzišta i došla vrlo blizu kuća, a neke je kasnije i poplavila. U roku od nekoliko minuta dvadesetak meštana počelo je da puni džakove i pravi zečiju humku. Među njima ima žena i dece.

Zagreb poplava polave Hrvatska Foto: Telegraf

- Zovi ih da pošalju još torbi! Nije dovoljno! - kaže vatrogasac na svom mobilnom telefonu.

Iznenadilo nas je

Uskoro stiže i bager sa kašikom sa već napunjenim kesama, ali ni to nije dovoljno. Voda samo pomera svoj tok nekoliko metara dalje, tražeći slobodan put. S druge strane, miševi, zmije, zečevi i druge životinje traže put do suvog, koje su pobegle od izlivene reke Drave, koja je poplavila njive, livade i šume. Beže i srndaći. Iz vode vire vrhovi kukuruza i lešnika.

- Iznenadilo nas je, nismo planirali da će voda doći tako brzo. Kuće su u opasnosti, vidi se kako teče prema njima, bojim se da može poplaviti - priča meštanin Stjepan Petrić.

Hrvatska, poplave Foto: Tanjug/HINA/ EDVARD ŠUŠAK

Kaže da se seća poplava 2014. i one 1972. godine, ali ova je sada najgora. Drnje je udaljeno nekoliko kilometara od Botova, gde je juče izmeren rekordno visok vodostaj i proglašeno vanredno stanje koje se uvodi kada se pređe 570 centimetara. Već u 1.30 premašen je rekord iz 2014. koji je iznosio 577 centimetara. U 10.30 izmereno je 613, a u 13.30 bilo je 616. U 14.00 stigla je lepa vest da je vodostaj opao za pet centimetara, piše Večernji list.

- Ne znam da li se nešto može učiniti. Nisam stručnjak, ali mislim da nasip tu ne bi mnogo pomogao. Ranije se Drava kanalom ulivala u potok. Stariji su davno kopali kanale kroz koje je tekla voda, ali su se vremenom zapušili i preorali. Jednostavno su zakopani u zemlju, pa voda nema gde da ode – dodaje Petrić.

Hrvatska Zagreb poplava poplave Foto: Tanjug/HINA/Robert Koren

Čak je i meštanin 70-godišnji Antun Kljajić je bio iznenađen brzinom nabujale reke. Priča nam kako su on i prijatelj kao dečaci 1972. godine umalo završili u drvenom koritu u Osijeku.

- Brali smo šljive i spuštali se u vodu u koritu. Međutim, voda nas je samo nosila, a da nas nisu izvukli u zadnji čas, verovatno bismo završili kod Osijeka. Ma, kakve smo batine dobili kod kuće... – rekao je Antun pokazujući nam kako voda izvire usred zasada leske. Kao da su iskopana vrela.

- To još u životu nisam vidio, da tako sama iz zemlje izlazi. To su podzemne vode koje idu prema gore – dodaje.

Mokri su do pojasa

Put prema Botovu je poplavljen. Jedna porodica hodala je jedan kilometar kroz vodu. Mokri su do pojasa.

- Išli smo u šetnju na drugu stranu i nismo znali da će put tako brzo biti poplavljen sve do mosta - objašnjavaju.

Voda se ispumpava iz dvorišta da ne bi ulazila u kuće. U Drnje su požurili vatrogasni komandir Slavko Tucaković, načelnik Hrvatskih voda Zoran Đuroković, Damir Trut, direktor Uprave civilne zaštite, župan Darko Koren...

Hrvatska, poplave Foto: Tanjug/HINA/ EDVARD ŠUŠAK

- Imaćemo preklapanje Mure i Drave - rekao je Đureković. Prognoze su bile da će vodostaj preći 700, ali je kasnije zaključeno da vodostaj ne bi trebalo da pređe 650 centimetara. Očekujemo 635, što je mnogo više od istorijskog vodostaja 1972. godine, koji je bio 578 - dodao je generalni direktor Hrvatskih voda.

Voda je stigla do deset objekata, a pošto su u zoni plavljenja, pomoći im nije bilo. U školsku dvoranu je smešteno 35 meštana romskog naselja Autoput. Pitanje je, čulo se, da li će moći da se vrati u naselje u poplavljenom području.

- Vratićemo se, naravno. I kada je bila poplava 2014. morali smo da napustimo kuće, ali smo se vratili – nadaju se.

Načelnik opštine Drnje Petar Dombaj ima samo reči hvale za meštane i nadležne službe. Svi su pokazali solidarnost na delu. Policijska vozila na raskrsnicama. Skreću automobile. Naime, za saobraćaj je zatvoreno nekoliko puteva, među kojima su deonica županijskog puta od Botova do Drnja, put Legrad - Donja Dubrava, te put ka jezeru Šoderica između Drnja i Legrada, gde je bujična voda urušila deo puta i zgrade Železničarskog doma i Ribarskog doma. Moćna Drava se ulila u jezero uništavajući sve pred sobom.

I Mura na rekordu

Teško je i u naselju Novo Virje, gde je voda stigla do prvih kuća, pa su se užurbano punili džakovi sa peskom. Maksimalno opterećenje najavljeno je za noć i sutra u jutarnjim satima.

Hrvatska, poplave Foto: Tanjug/HINA/ ROBERT KOREN

- S obzirom na stanje napunjenosti akumulacija Drave, očekuje se da će ovi visoki vodostaji Mure i Drave potrajati još dan-dva - ističu u Hrvatskim vodama. Pored Drave kod Botova, vanredno stanje danas je bilo na snazi i za rijeku Muru kod Murskog Središća i Goričane i Savu na lokacijama Rugvica, Ustava Prevlaka i Dubrovčak. Rekordni vodostaji izmereni su i na Muri kod Murskog Središća. Na sreću, vodostaji reke Mure u Sloveniji na stanici Gornja Radgona od nedelje u podne su u opadanju, pa se danas u večernjim satima i u Hrvatskoj očekivao početak blagog opadanja te reke.

- Pada! Pobeda! – obradovao se danas oko podne gradonačelnik Dražen Srpak. Iako je na snazi vanredno stanje, ne očekuju se veći problemi u područjima uz reku Muru jer je od 2014. do 2019. godine podignuto i ojačano je svih 50 kilometara Murskih nasipa.

Hrvatska, poplave Foto: Tanjug/HINA/ EDVARD ŠUŠAK

Nažalost, u kasnim popodnevnim satima stigla je vest da je voda ušla u dvorišta i kuće u Dravskoj ulici u Drnju. Porodica sa decom je evakuisana, a jednu ženu, koja je upala u šaht i povredila se, HGSS je odveo na bezbedno. Meštani se plaše šta će noć doneti.

U popodnevnim satima pripadnici Hrvatske vojske upućeni su na područje Hlebina u Koprivničko-križevačkoj županiji. U aktivnostima odbrane od poplava biće angažovano ukupno 150 pripadnika HV-a na osnovu odluke ministra odbrane, a na zahtev Uprave civilne zaštite, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

(Telegraf.rs)

Video: Telegraf.rs i danas u Zagrebu: Očekuje se jak talas, voda negde stigla do kuća

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA