Vreme čitanja: oko 2 min.

Slovenci dobijaju slobodan dan 14. avgusta da pomognu drugima u sanaciji poplava: Dan solidarnosti!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako 14. avgust bude slobodan dan znači da će Slovenci imati četiri slobodna dana između petka i utorka

  • 2
Slovenija Čatez poplava polave Most zatvoren Foto: Telegraf

Slovenačka vlada je danas odlučila da proglasi 14. avgust Danom solidarnosti, kada će građani dobiti slobodan dan kako bi pomogli u sanaciji poplava.

Objavljujući odluku, premijer Robert Golob je rekao da država želi da okonča težak period u duhu solidarnosti, prenela je STA.

Dodao da će ljudi dobiti slobodan dan "kako bi pomogli poznaniku, komšiji, prijatelju i svima koje su pogodile teške poplave".

U video obraćanju objavljenom na Instagram profilu, Golob je naveo da je poslednjih dana stiglo mnogo inicijativa i predloga građana povodom katastrofalnih poplava, a jedan od njih je bio da se 14. avgust proglasi slobodnim danom kako bi „svi mogli da pokažu onima koji su pogođeni katastrofom da nisu sami“.

"Vlada je odlučila da 14. avgust bude dan solidarnosti, dan kada će cela Slovenija udružiti snage i svako od nas će dati svoj maksimum, rekao je Golob i naglasio da je uveren da Slovenija to može.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Vlada Republike Slovenije (@gov.si)

U međuvremenu, Privredna i industrijska komora (GZS) izrazila je kritike, rekavši da bi dan solidarnosti stvorio dodatne troškove za kompanije u drugim delovima zemlje.

Štaviše, neradni dan će uticati i na kompanije pogođene poplavama koje su uspele da saniraju štetu i koje planiraju da se ponovo pokrenu. To će povećati njihove troškove povrh štete od poplava sa kojom već moraju da se nose.

GZS smatra da bi bilo bolje da, umesto slobodnog dana, vlada naredi da se dnevni trošak rada donira za pomoć poplavama.

Ako 14. avgust bude slobodan dan znači da će Slovenci imati četiri slobodna dana između petka i utorka, državnog praznika, kada hrišćani slave Veliku Gospojinu.

Ogromne poplave koje su pogodile zemlju krajem prošle nedelje proglašene su najgorom prirodnom katastrofom od sticanja nezavisnosti.

Dve trećine zemlje je devastirano i mnogi su izgubili svoje domove, a smatra se da je šest osoba poginulo u nevremenu.

(Telegraf.rs)

Video: Za samo 3 minuta teren kompletno potopljen: Snaga prirode u jednom snimku iz Zagreba

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carica Sveta

    9. avgust 2023 | 00:24

    Bravo. Solidarnost je plemenita.

  • Prle

    9. avgust 2023 | 07:36

    Dobra ideja. Ipak ne bi trebalo svi da dobiju slobodan dan. Mnogi su korisniji drustvu kada su na poslu. Da ne ispadne posle veca steta. Slobodan dan treba da dobiju oni koji ce direktno da idu na mesta gde mogu licno da pomognu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA