Vreme čitanja: oko 2 min.

"Odeš na posao i ne vratiš se": Kamion naleteo na radnike Hrvatskih autoputeva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poginuli su 31-godišnji i 44-godišnji muškarci, a kamion koji je naleteo na njih vozio je državljanin Bosne i Hercegovine

  • 1
Hrvatska hitna pomoć Foto-ilustracija: Shutterstock

Dvojica radnika Hrvatskih autoputeva (HAC) koji su poginuli u sredu ujutru na autoputu Rijeka - Zagreb imaju 31 i 44 godine, a kamion koji je naleteo na njihovo patrolno vozilo vozio je državljanin Bosne i Hercegovine, javila je policija Primorja-Gorski Kotar.

Prema trenutnim informacijama, saobraćajna nezgoda dogodila se oko 9.20 časova između ravne gore i Vrbovske razmene u smeru ka Zagrebu zbog sudara teretnog vozila sa patrolnim vozilom ispred kojeg su se radnici nalazili u trenutku nesreće, utvrdila je policija.

Posle stravične nesreće u kojoj su dva radnika HAC-a izgubila život, Gorski Kotar je zavijen u crno.

Dva mladića, zaposlena na hrvatskim autoputevima, poginula su skoro na svom pragu. Radeći na deonici autoputa između tunela Podvugleš i Čardak u smeru ka Zagrebu, pokosio ih je teretno vozilo i poginuli na licu mesta. Treći radnik je za dlaku izbegao smrt.

"On se udaljio i samo je okrznut, a dva radnika su poginula, tako da možemo samo da izrazimo saučešće porodici", rekao je Anđelko Kasunić iz Samostalnog sindikata puteva.

Zašto vozač kamiona nije video ni znake upozorenja na radove na putevima, kao ni veliki kamion, nije poznato. Istraga je trajala satima, 64-godišnji vozač je odveden u policiju.

"Po završetku krivične istrage, pretpostavljam da će uslediti krivična prijava policijske uprave", rekla je Sonja Jazbec, zamenica opštinskog državnog tužioca u Rijeci.

Poginuli su 31-godišnjak i 44-godišnji muškarac iz obližnjih gradova Skrad i Lokvi. Za male opštine preveliki gubitak, piše Dnevnik.hr.

"Mladi čovek, žena, deca... Šok, nisi svestan da se ovako nešto moglo desiti. Jednog dana izađeš na posao i nikada se ne vratiš kući", rekao je Domagoj Ljubičić.

"Veoma smo tužni. Sve nas je pogodilo", dodao je Marijan Vukonić.

Zbog sve veće učestalosti takvih nesreća, sindikat puteva počeo je da vodi statistiku, 2021. godine na drumskoj patroli dogodilo se 12 sudara vozila, a šest radnika je povređeno, a dvoje je poginulo, dok je prošle godine u 10 takvih naleta sedam povređeno, a jedan je poginuo.

"Shvatili smo da se način na koji vozimo autoputevima drastično promenio. Ljudi voze napamet, posebno oni koji voze teretna vozila preumoreni su i voze praktično mehanički, na pamet i puštaju struju da radi veći deo posla", objašnjava Kasunić.

Ima i onih koji koriste zaustavnu traku da preteknu kolonu. U sezoni, gužvi više nisu pravilo vikenda.

"Zaista više nema pravila, svaki dan je veliki broj saobraćaja, vozila na putevima. Umor, brzina nepažnje sve su to nažalost razlozi zbog kojih se dešavaju saobraćajne nezgode", rekla je Irena Belamarić, iz Hrvatskog automobilskog kluba.

(Telegraf.rs)

Video: Vozač poginuo u sudaru voza i manjeg kamiona kod Valjeva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pionir

    10. avgust 2023 | 23:54

    Sofer zaspao ili upotreba mobitela pri voznji i trece slkohol.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA