≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Drava obara rekorde vodostaja u ovom veku: Reka potpuno odsekla naselje, most zatvoren

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na mernoj stanici Terezino Polje vodostaj u 7 sati iznosio je 314, a na stanici Vrbovka 669 centimetara

  • 0
Hrvatska, poplave Foto: Tanjug/HINA/OZREN ŠPIRANEC

Na dve merne stanice u Virovitičko-podravskoj županiji Drava obara rekorde vodostaja u ovom veku, na pojedinim se delovima izlila, ali nije ugrozila stambene objekte, javlja Index.hr.

Na mernoj stanici Terezino Polje vodostaj u 7 sati iznosio je 314, a na stanici Vrbovka 669 centimetara.

Prema rečima načelnika stožera Marija Klementa Drava je poplavila poljoprivredne površine na području prekodravskog naselja Križnica koje je sada odsečeno jer skela ne vozi, a viseći pešački most zbog sigurnosti nije u upotrebi.

"Voda je ušla kilometar do dva u naselje, ali najveći deo kuća nije ugrožen, osim pojedinih koje se nalaze uz reku. Stanovnike opskrbljujemo u saradnji sa Stožerom civilne zaštite općine Pitomača", rekao je Klement.

Željko Kovačević, direktor VGO Hrvatskih voda za sliv Dunava i donje Drave otkrio je trenutnu situaciju u Virovitičko-podravskoj županiji.

"Temeljem provedbenih planova obrane od poplava na vodostaju Vrbovka nakon 700 se proglasilo vanredno stanje. Nisu ugroženi objekti na deonici nasipa za koju pitate, nasip Vrbovka - Terezino polje. Sve u svemu, situacija je pod kontrolom, poduzete su sve preventivne mere, redovna su 24-satna dežurstva i prati se stanje, svi su u potpunoj pripravnosti", rekao je.

Vrh vodnog talasa prolazi dalje Osječko-baranjskom i Virovitičko-podravskom županijom. U mestima Torčec i Drnje, te na Šoderici se bore s nabujalom Dravom koja je poplavila brojne vikendice.

Obranili smo kuću po kuću u Torčecu i Drnju

- Torčec i Drnje su obranjeni. Bilo je teško. Šoderica nas je iznenadila, Drava je probila u jezero, napravio se veliki krater. (...) Jučer oko 5 sati voda je narasla 4-5 metara i jednostavno je poplavila neke vikendice. Obranili smo kuću po kuću i slagali obrambeni nasip iza vikendica prvog reda tako da smo uspjeli obraniti Šodericu - kazao je Alen Dedi iz Kriznog stožera općine Legrad.

(Telegraf.rs)

Video: Za samo 3 minuta teren kompletno potopljen: Snaga prirode u jednom snimku iz Zagreba

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA