≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Jakov Milatović za novog premijera Crne Gore predložio Milojka Spajića

Vreme čitanja: oko 4 min.

Spajić po Ustavu ima tri meseca da obezbedi najmanje 41 glas, koliko je potrebno za izbor vlade. Ako u tome ne uspe, ići će se na birališta

  • 1
Milojko Spajić, izbori, glasanje, Crna Gora Foto: RINA

Milojko Spajić ima tri meseca da sastavi novu Vladu Crne Gore. Njemu je predsednik države Jakov Milatović danas dao mandat za sastav 44. vlade.

"U procesu konsultacija se iskristalo samo jedno ime - lidera PES Milojka Spajića - koji ima podršku 44 poslanika", izjavio je Milatović i dodao da će zbog toga Skupštini Crne Gore njega i predložiti za mandatara.

"Iako je utvrđeni rok za okončanje konsultacije 30 dana od dana konstituisanja Skupštine, smatrao sam da se moraju realizovati u što kraćem roku. Crnoj Gori je potrebna stabilna izvršna vlast. U procesu sprovođenja konsultacija poštovao sam svoje ustavne nadležnosti. Konsultacije predstavljaju dobar primer unapređenja političke prakse, i uveren sam da smo prevazišli formalistički pristup iz prošlosti. Konsultacije su doprinele demokratskom sazrevanju", rekao je Milatović.

"Svi smo svesni da se nalazimo pred izborom puta koji će u konačnom opredeliti budućnost. Krajni cilj mora biti demokratska Crna Gora. Nakon izbora predsednika i konstituisanja novog saziva Skupštine, formiranje nove izvršne vlasti nameće se kao jedan od ključnih zadataka", istakao je Milatović.

Dodao je da su konsultacije pokazale da postoji opšti konsenzus sa svim političkim subjektima i odnosi se na ubrzanje EU integracija, borbu protiv kriminala i korupcije i poboljšanja životnog standarda.

Niko od učesnika konsultacija ne dovodi u pitanje članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, kazao je Milatović.

"Od svih političkih subjekata tražio sam eksplicitno da se izjasne da li podržavaju nekog kandidata za mandatara za sastav 44. vlade, i iskristalisao se gospodin Milojko Spajić. Njega ju podržali politički subjekti koji u zbiru imaju 44 poslanička mesta u parlamentu Crne Gore, i to PES, DCG, BS, SNP, AA , Forca i HGI", kazao je Milatović.

Određeni broj subjekata iz koalicije ZBCG iskazao je spremnost da podrži Spajića nakon dogovora o Vladi, kazao je Milatović.

"Postoji konsenzus po pitanju unapređenja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Jačanje kredibilnosti NATO članstva nalazi se u vrhu prioriteta, a niko od učesnika razgovora ne dovodi u pitanje članstvo u NATO-u. Na razgovorima je ukazano i na sprovođenje izborne reforme, usvajanje zakona o Skupštini i Vladi, potreba formiranja poreske policije, kompletiranje ambasadorske strukture", rekao je Milatović.

On je dodao da su po pitanju strukture i broja ministarstava stavovi subjekata podeljeni.

"Deo smatra da je potreban veći broj resora. U vezi s preferiranim modelom, svi su se složili da je potrebna politička i stabilna vlada. Smatraju da je podrška od 49 poslanika garant ubrzanog izbora najviših pravosudnih funkcija. Neki smatraju da dijalog za pravosudna imenovanja ne treba da opterećuje proces formiranja vlade", poručio je predsednik Crne Gore.

"Ustavni rok za predlaganje sastava vlade trajaće narednih 90 dana. Očekujem od gospodina Spajića i svih aktera koji učestvuju u pregovorima odgovornost i ekspeditivnost. Proces pregovora o vladi vidim kao inkluzivan, u kome glas bilo kog građanina neće biti unapred obezvređen", poručio je Milatović.

On je rekao i da želi da se zahvali na doprinosu svim političkim akterima koji su učestvovali u konsultacijama.

"Spajiću želim uspeh u nastojanjima da odgovori zadatku i sastavi stručnu i stabilnu vladu. S posebnom pažnjom ću pratiti pregovore, do finalizacije celokupnog procesa. Živela demokratija i živela Crna Gora", poručio je Milatović.

Milojko Spajić po Ustavu ima tri meseca da obezbedi najmanje 41 glas, koliko je potrebno za izbor vlade. Ako u tome ne uspe, ići će se na birališta. Spajić je od izbora 11. juna vodio neformalne i formalne pregovore s potencijalnim partnerima, ali se još ne zna s kim bi mogao da napravi kabinet.

Pre Milatovićevog obraćanja izdato je saopštenje iz njegovog kabineta.

"Milatović je proces konsultacija započet 31. jula završio juče razgovorima sa predstavnicima Ujedinjene Crne Gore, predvođenim čelnikom te partije Goranom Danilovićem, kao i listom Albanski forum koju je predstavljao njen nosilac Nik Đeljošaj“, saopšteno je iz Kabineta Milatovića.

Jakov Milatović Jakov Milatović Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Tokom formalnih konsultacija u manje od dve sedmice, Milatović je razgovarao sa predstavnicima 18 političkih subjekata zastupljenih u Skupštini Crne Gore na teme prioriteta, strukture, modela i podrške formiranju nove Vlade.

Spajiću su, kako su crnogorski medijji javili pre obraćanja predsednika Milatovića, "zeleno svetlo" da krene u stvaranje kabineta poslednji zvanično dali Ujedinjena Crna Gora i Albanski forum. Prethodno su to, osim njegove partije, učinili Demokrate, Bošnjačka stranka (BS), Socijaldemokrate (SD), Socijalistička narodna partija (SNP), Albanska alijansa, Savez građana CIVIS i Hrvatska građanska inicijativa (HGI), dok su iz Demokratske unije Albanaca (DUA) poručili da nemaju problem da on dobije mandat.

Takođe, navodi se sa šefu PES-a nijedan vid podrške nisu dali Demokratska partija socijalista (DPS) i Građanski pokret (GP) URA, koje on ne želi u kabinetu, te Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija (DNP), koje pregovaraju o ulasku u vlast.

(Telegraf.rs)

Video: Vozači longborda iz Srbije i Evrope otkrili Ćelije kraj Niša: Selo bez ljudi i put bez rupa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    10. avgust 2023 | 13:45

    Ništa se nije promenilo, Milova politika nastavljena u punom obliku. Srba nema ni u ovoj vladi. Ne računamo ove bivše Srbe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA