≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpska vojska nesebično pomaže u Sloveniji: Situacija je i dalje teška

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Sloveniju je upućeno 56 pripadnika Vojske Srbije kako bi učestvovali u humanitarnoj operaciji sprečavnja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posledica poplava

  • 10
Slovenija poplava poplave nevreme Foto: Tanjug/STA

Pukovnik Vojske Srbije Branislav Stevanović kaže da je situacija u Sloveniji u vezi sa poplavama i dalje teška posebno uzimajući u obzir da je, kako kaže, veliki broj naselja i dalje u potpunosti odsečen od ostatka zemlje usled porušenih mostova, prekinutih putnih komunikacija i velikog broja klizišta.

U Sloveniju je upućeno 56 pripadnika Vojske Srbije kako bi učestvovali u humanitarnoj operaciji sprečavnja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posledica poplava, a Stevanović za Tanjug precizira da su snage Republike Srbije angažovane u severoističnom delu te zemlje.

"Vazduhoplovne snage su angažovane na zadacima snabdevanja i transporta robe i ljudi na ugroženim područjima, težišno se prevozi voda, hrana, lekovi i gorivo. Takođe dostavljamo agregate za proizvodnju električne energije. Na dnevnom nivou od nekih osam časova naleta isporučumo deset tona robe i prevezemo stotinu putnika", rekao je Stevanović.

Što se tiče kopnene komponente, angažovane su inženjerijska radna grupa, jedinica ABHO za dekontaminaciju i cisterne za snabdevanje vodom i gorivom. Oni se, prema njegovim rečima, angažuju na zadacima raščišćavanja terena, rekonstrukcije komunikacija i snabdevanja gorivom i vodom svih jedinica i snaga u zoni operacije. Vazduhoplovna komponenta se angažovala sa dva helikoptera, dodao je pukovnik.

"Ono što dodatno otežava situaciju jeste konfiguracija terena koja je planinska i veliki je broj i dalje aktivnih klizišta. Ja bih ilustrovao težinu od snbdevanja mesta Černa na Koroškom koja je u potpunosti odsečena. Za snabdevanje vazdušnim putem je potrebno da letite između visokih planinskih vrhova, a na pojedinim mestima čak se ide i ispod visokonaponskih dalekovoda koji su postavljeni jako visoko što je sa letačke strane zahtevno i potrebno je poznavanje terena i angažovanje iskusnih pilota", rekao je Stevanović.

Kako kaže, ova operacija je izuzetno kompleksna i zahteva visok stepen koordinacije s obzirom na to da su angažovane snage iz civilnih i vojnih struktura.

"Pored toga u sklopu vojne pomoći angažovane su i snage iz partnerskih zemalja iz regiona. Pored Srbije angažovano je još osam partnerskih zemalja", rekao je Stevanović. Istakao je da lokalno stanovništvo i pored svih nedaće nije klonulo duhom, oseća se solidarnost i biće angažovan veliki broj dobrovoljaca iz ostatka zemlje.

Stevanović kaže da je lokalno stanovništvo zahvalno za iskazanu solidarnost i doprinos VS.

"Mi ih razumemo i saosećamo jer smo 2014. bili u sličnoj situaciji. Spremni smo da damo doprinos 24 sata kako bi se stvorili uslovi da naši slovenački prijatelji nastave svoj život normalno", rekao je Stevanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    13. avgust 2023 | 07:20

    NIJEDAN SLOVENAC NIJE KRIVICNO GONJEN ZA UBIJANJE I MUCENJE VOJNIKA SRPSKE NACIONALNOSTI..A MI IDEMO I POMAZEMO NEPRIJATELJU .....INACE SLOVENCI SU DUGO ZABRANJIVALI SRBIMA KOJI SU ZIVELI TAMO I PREKO 30 GODINA DA UZMU NJIHOVO DRZAVLJANSTVO...I DALJE SRBI IZ ISTORIJE IMAJU 1 .....NISTA NISMO NAUCILI

  • KKK

    13. avgust 2023 | 08:05

    Ipak, u pravu je bio Voja Seselj kad je rekao da oni nisu to zasluzili , obzirom kako su se ponasali prema nama .!!!

  • Mišo

    13. avgust 2023 | 07:48

    Koje smo mi budale i oni bi nama malo sutra

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA