Vreme čitanja: oko 1 min.

Spajić će u utorak održati sastanke o formiranju nove vlade: Rok da završi taj posao je tri meseca

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potrebna je podrška najmanje 41 poslanika, ali zbog neophodnih reformi, Spajić traži podršku 49 poslanika

  • 0
Milojko Spajić, izbori u Crnoj Gori Foto: R.R./ATAImages

Mandatar za sastav nove vlade i lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić u utorak će održat dva sastanka sa predstavnicima političkih partija o formiranju nove izvršne vlasti.

Kako je potvrđeno je Vijestima, sastanci će biti održani u prostorijama PES-a u 11 i 14 sati.

Spajić će se sastati sa liderima svih parlamentarnih partija koji su ga na konsultacijama kod predsednika države Jakova Milatovića podržale za mandatara, dok bi na drugom sastanku trebalo da razgovara sa liderima koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem.

Spajić je u četvrtak od šefa države dobio mandat za sastav vlade. Rok da završi taj posao je tri meseca, a mora dobiti podršku najmanje 41 poslanika.

Međutim, zbog neophodnih reformi, prvenstveno u oblasti vladavine prava i za to potrebne dvotrećinske većine u parlamentu, Spajić traži podršku 49 poslanika.

Spajiću su, tokom konsultacija kod predsednika, "zeleno svjetlo" da krene u stvaranje kabineta dale partije koje imaju 44 mjesta u parlamentu - PES s partnerima, Demokrate, Bošnjačka stranka (BS), Socijalistička narodna partija (SNP), Albanska alternativa (AA), Demokratski savez Albanaca (DSA), Demokratska unija Albanaca (DUA), Forca i Hrvatska građanska inicijativa (HGI).

ZBCG je podršku Spajiću uslovljavao dogovorom o poziciji predsednika parlamenta, koja će, verovatno, pripasti Demokratama.

Međutim, tokom pregovora poslednjih dana ZBCG je, prema nezvaničnim informacijama odustala od mesta predsednika parlamenta i za sada su najbliži postizanju dogovora po kom bi ZBCG mogla da pripadnu četiri resora u izvršnoj vlasti, potpredsedničko mesto u Skupštini, te eventualno pozicija potpredsednika vlade.

(Telegraf.rs)

Video: Milatović: Stavljamo fokus na teme koje nas zbližavaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA