≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uznemirujuće: Objavljen novi skandalozni snimak zlostavljanja štićenika u zavodu Pazarić

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prethodni zastrašujući snimci nehumanog ponašanja prema štićenicima te njihovo vezivanje za radijatore, objavljeni su 2019. godine

  • 9
Zlostavljanje deteta, maltretiranje, vršnjačko nasilje Foto-ilustracija: Shutterstock

Pre četiri godine otkrivene su zastrašujuće informacije o nehumanom ponašanju prema štićenicima u Zavodu Pazarić u BiH. Nakon toga smenjeni su direktor, ceo Upravni i Nadzorni odbor... Međutim, sada su otkriveni novi snimci koji prikazuju da se nasilje nad osobama sa invaliditetom nastavilo.

Na potresnom videosnimku koji možete pogledati na Al Jazeera Balkans vidi se nasilje nad jednim od štićenika. Naime, ženska osoba udara dečaka/mladića i govori mu da "začepi" dok on jeca od bolova.

U anonimnoj izjavi zaposlenog u Zavodu Pazarić ističe se da je videosnimak nastao tokom ove godine i da svi u toj ustanovi znaju za nasilje koje se dešava svakodnevno, ali da niko ne pokušava bilo šta da promeni.

"Radnici su upozoreni da ne udaramo decu kanisterima, to je prošlo kao usmena opomena. Svi su upoznati šta se tu dešava. Pokušajte zagrliti nekoga od korisnika pa ćete videti njegovu reakciju, odmah prave odbrambene pokrete da se zaštite", rečeno je za AJB.

Prethodni zastrašujući snimci nehumanog ponašanja prema štićenicima te njihovo vezivanje za radijatore, objavljeni su 2019. godine. Novi videosnimak i ispovest zaposlenog govore o tome da se za četiri godine u ovom Zavodu ništa nije promenilo.

Međutim, ni nadležni nisu mnogo marili za rešavanje krajnje problematične situacije u Pazariću. Nakon što je pre četiri godine izbio skandal parlamentarci su obavezali Vladu FBiH da formira inspektorat za socijalnu zaštitu koji bi sprovodio nadzor nad socijalnim ustanovama, ali se to nije dogodilo.]

Opštinski sud u Sarajevu je pak uradio svoj deo posla osudivši tri bivša direktora na ukupno 13 i po godina zatvora zbog nesavesnog postupanja i povrede prava štićenika Zavoda usled propusta u nadzoru i stalnom praćenju fizičkog i duševnog stanja štićenika.

Osuđujuća presuda direktorima nije pomogla uposlenicima da se osvijeste i prestanu zlostavljati decu i osobe sa invaliditetom.


(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    16. avgust 2023 | 15:08

    Zveri vam nisu ravne. Bog dragi neka vam vrati svaki udarac, svaku suzu. Stiže sve na naplatu samo polako. Sve vas pohapsiti, sve.... Tuga, duša boli.

  • Beograd

    16. avgust 2023 | 15:44

    Ja se toliko iznerviram kad pročitam ovako nešto. Ne razumem kako im nije žao takvih osoba. Bruka i sramota.

  • Cvele...

    16. avgust 2023 | 15:40

    Ovde treba da se radi sa ovim zverima od osoblja, oni da se vezu za krevet, ne edukacija nego čvor, vezivanje i udaranje po ceo dan...debili jedni, to su deca sa posebnim potrebama i ne moze svako ni da radi u toj ustanovi, ta deca ne pricaju, ne znaju da se izjasne, ne znaju skoro nista...batine tu ne pomazu, SAMO STRPLJENJE I ŽIVCI...muke su to velike za roditelje koji brinu o svojoj deci sa pos potrebama, ceo zivot im je drugaciji..sama pomisao da ce ovako biti kad roditelja vise ne bude bilo tera na neki ne moralni čin...SRAMOTA DA NE POSTOJE USTANOVE PO BOSNI I SRBIJI DA SE MALO OLAKSA TIM RODITELJIMA A DA PRI TOM ZNAJU DA NJIHOVO DETE NECE BITI OVAKO ZLOSTAVLJANO...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA