Vreme čitanja: oko 2 min.

Zadarska policija neće prijaviti Čehe koji su dvoje dece ostavili same u užarenim kolima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprkos činjenici da su deca ostavljena u vrućem autu, policija kaže da ne postoje elementi krivičnog dela

  • 0
Dete, devojčica, dečak, zaboravljeni u automobilu, autu, vrućina, sunce Foto: Profimedia

Policija neće podneti krivičn prijavu protiv roditelja iz Češke koji su juče po vrućini u užarenom autu ostavili dvoje dece na parkiralištu prodavnice u Zadru, javlja RTL Danas.

Premda deca nisu bila zaključana u vozilu, prolaznici su bili zabrinuti zbog visokih temperatura pa su pozvali policiju i hitnu. Roditelja nije bilo 45 minuta. Kada su policajci pronašli roditelje u prodavnici, bili su neprijatni. Majka je čak psovala i vređala zaposlene hitne, prenosi Index.

Uprkos činjenici da su deca ostavljena u vrućem autu, policija kaže da ne postoje elementi krivičnog dela. Službenica za mlade u PU zadarskoj Ljiljana Gašperov Dujmović ispričala je za RTL detalje slučaja.

- Dolaskom policije pred trgovački centar, razgovarali su sa svedocima i zaposlenim u hitnoj koja je utvrdila da su deca u dobrom zdravstvenom stanju i da im životi nisu ugroženi. Prikupljanjem obaveštenja od svedoka saznali su da je prozor na levoj strani vozila bio delom otvoren i da su vrata bila zaključana.

Prema iskazu deteta, s kojim se obavio razgovor uz prisustvo psihologa Hrvatskog zavoda za socijalni rad u Zadru, roditelji su ostavili četvora vrata otvorena, a da je dečak zatvorio vrata zato što je smetalo automobilima koji su dolazili i koji su bili parkirani - ispričala je Gašperov Dujmović.

Da su vrata i prozori auta bili zatvoreni i da su životi dece bili ugroženi, policija bi prijavila roditelje.

- Da su okolnosti bile drugačije, sigurno bi roditelji bili počinioci krivičnog dela zbog povrede detetovih prava. Roditelj usvojitelj, hranitelj ili druga osoba koja grubo zanemaruje prava deteta, odnosno ne brine se o njemu, ugrožava njegovo zdravlje, kažnjava se zatvorom do tri godine. U slučaju teške telesne povrede, odnosno povrede detetovih prava, takve osobe mogu se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Ako je posledica tragična, onda je to zatvor od tri do 15 godina - kazala je Gašperov Dujmović za RTL Danas.

"Reagujte, pa makar roditelji skoknuli na kiosk i vratili se za minut"

Službenica za mlade PU zadarske uputila je apel roditeljima, ali i svim građanima.

- Ako primetite da je dete ostalo u zatvorenom automobilu, obavezno nazovite policiju ili hitnu pomoć na brojeve 112, 192 ili 194. Reagujte, pa makar roditelji skoknuli u kiosk i vratili se za minut ili dva. Roditelji ponekad ostave dete misleći da će se brzo vratiti, pa se zanesu, baš kao juče - apelovala je Ljiljana Gašperov Dujmović.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrali automobil sa detetom u njemu: Majka izletela i nemoćno jurila sa lopovima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA