Vreme čitanja: oko 1 min.

Doktor pozajmio novac od pacijenta da kupi aparat, pa se častio kolima: Šokantno ponašanje hrvatskih lekara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Doktor je tako prikupio 16.000 evra, a novac pacijentu nije vratio

  • 1
lekari doktori terapija tablet Shutterstock/Guschenkova

Pacijenti se u poslednje vreme češće nego inače žale na neodgovarajuće medicinske postupke, pa je Hrvatska lekarska komora, čije Etičko povereništvo rešava takve pritužbe, objavila brošuru o neprimerenim procedurama za mlade lekare.

Neki primeri u njoj su zaista bizarni i šokantni. Lekar dr K. je u više navrata pozajmio novac od jednog pacijenta, čiju je suprugu takođe lečio, „da kupi aparat za fizikalnu terapiju”.

Doktor je tako prikupio 16.000 evra, ali nije kupio aparat, već novi automobil visoke klase, a novac pacijentu nije vratio. Ovim je, prema oceni Komore, lekar prekršio kodeks, prenosi Novi list.

Jedna pacijentkinja se požalila na nedolično ponašanje dr P. tokom ginekološkog pregleda. Došla je na pregled rano ujutru, a za stolom ju je primio ginekolog dr P.

Uzeo joj je spisak testova za lečenje neplodnosti uz komentar da „on sa listom ide u prodavnicu“, a tokom pregleda razgovarao je mobilnim telefonom i vulgarnim jezikom objašnjavao postupak potpomognute oplodnje.

O problemima u lečenju onkoloških pacijenata svedoči slučaj gospođe Š., koja se Etičkom komitetu požalila na lekare jedne bolnice jer nisu obavijestili njenog, sada pokojnog svekra, o nastavku lečenja zloćudne bolesti.

Tri meseca nakon postavljanja dijagnoze, pacijent je preminuo, a da mu nije pružena mogućnost za lečenje.

Nažalost, u brošuri ima više primera kršenja medicinskog kodeksa.

(Telegraf.rs)

Video: Žena svira violinu tokom operacije tumora na mozgu: Čudo medicine u jednom snimku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cicko

    23. avgust 2023 | 08:08

    Nisu ni naši lekari bolji, uzimaju i šakom i kapom. Najpre očistiti djubre bred svojim pragom a potom pisati o drugim državama, podelili smo granice ali ne i mentalitet, korupciju javasluk i kradju isti smo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA