Vreme čitanja: oko 3 min.

Milatović: Davanje mandata Spajiću ispravna odluka, stabilnost na prvom mestu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Stabilnost i prosperitet države i građana na prvom mestu

  • 7
Jakov Milatović Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Crnogorski predsednik Jakov Milatović izjavio je danas da je davanje mandata za formiranje nove vlade Milojku Spajiću bila apsolutno ispravna odluka i istakao da ima pravo da iznosi političke stavove o procesu formiranja vlade i da to čini u kontekstu stabilnosti i prosperiteta države i njenih građana.

Milatović je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa delegacijom Kongresa SAD predvođenom američkim kongresmenomMajkom Tarnerom, rekao da je u pregovorima o vladi odgovornost na mandataru Milojku Spajiću i političkim akterima koji učestvuju u tom procesu, prenose Vijesti.

Na pitanje da li smatra da je izjavama o tome ko bi trebalo da bude deo vlade izašao iz nadležnosti predsednika i da li misli da je bila dobra odluka da Spajiću poveri mandat, Milatović je odgovorio da je svaka odluka koja je u skladu s Ustavom, zakonom i demokratskom praksom - dobra odluka.

"Davanje mandata Spajiću je, a u skladu s konsultacijama s 18 subjekata, jedna ispravna odluka", rekao je Milatović.

On je dodao da ne želi više da govori o formiranju vlade. "Vrlo sam jasan i principijelan kad su u pitanju programi koje ona treba da isporuči. Što se tiče samog formiranja vlade, odgovornost je na mandataru i subjektima koji razgovaraju i pregovaraju o vladi. Imam pravo da iznesem svoj politički stav, i uvek kad ga iznosim, iznosim ga u kontekstu stabilnosti i prospseriteta države Crne Gore i svih njenih građana", poručio je Milatović.

Upitan da li je siguran da će kolicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), ukoliko bude deo buduće vlade, javno podržati sankcije Rusiji i priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, Milatović je rekao da su jedine stvari o kojima on ima snažne stavove one koje se tiču principa.

"Principi su sledeći – vlada mora biti napravljena na principima ubrzanja crnogorskog puta ka EU, njenog kredibilnog članstva u okviru NATO saveza i naravno Crne Gore kao dobrog suseda u kontekstu dobrosusedske politike”, naveo je Milatović, dodaje CDM. On je rekao da je, pored tih spoljnopolitičkih principa, važno da vlada ubrza refome u pravosuđu, kako bi se dodatno osnažila borba protiv kriminala i korupcije.

“Sa Tarnerom sam dodatno razgovarao o činjenicama koliko je Crna Gora u prethodnom periodu bila zarobljena država, koliko je na visokim funkcijama u pravosuđu imala ljude koji su bili deo organizovanog kriminala i korupcije. To su podaci koje dobijamo preko Skaj aplikacije koja nam je bila dostavljena preko naših strateških partnera iz Evrope i SAD", kazao je Milatović. Poboljšanje standarda građana, kako je istakao, još jedan je od principa na kojem treba temeljiti novu vladu. “Tih pet principa su oni principi za koje se snažno zalažem kao predsednik države", poručio je Milatović.

Na pitanje da li je od ZBCG dobio ganrancije da će se zalagati za te principe, on je rekao da je od početka bio jasan i principijelan u kontekstu toga kako buduća vlada treba da izgleda. Ponovio je da vlada mora da bude napravljena na principima kredibilnog NATO članstva, ubrzanja EU puta i uloge koju Crna Gora ima u kontekstu dobrosusedskih odnosa.

Kongresmen Tarner, predsedavajući Stalnog odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, rekao je da ceni Milatovićevo liderstvo u Crnoj Gori. Naveo je da Crna Gora ima snažne odnose sa SAD i da je važan savetnik ne samo kroz biltaralnu saradnju, nego i kroz NATO savez. On je dodao da SAD podržavaju put Crne Gore ka EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja patak

    2. septembar 2023 | 14:58

    Kad uhapsite Djukanovica bicete drzava....do tad njegovo dvoriste

  • SRBIN

    2. septembar 2023 | 14:53

    Zemlja beščasnih ljudi , nekad mi je otac pričao da smo poreklom iz ove male jadne i potlačene zemlje crne gore. Srećan sam da sam pronašao svoje prave korene Raška stara Srbija i ponosan sam na svoju zemlju što još uvek sama gradi budućnost svojim pokolenjima kao R Srpska.

  • Перагеније

    2. septembar 2023 | 14:21

    Слугани Запада - ЦГ је за 100 година по други пут капитулирала...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA