Vreme čitanja: oko 3 min.

Ličanka prijavila policajce za silovanje, sad trpi napade od okoline: "Žene na ulici su mi rekle svašta"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ima osećaj da je označena, okolina je osuđuje, kao da je sama kriva za ono što joj se dogodilo

  • 1
Hrvatska policija Foto: Shutterstock

Tri dana nakon što je prijavila silovanje od strane dvojice ličko-senjskih policajaca, tridesetrogodišnja žena se pita koga društvo ovde zapravo smatra žrtvom, nju ili policajce koji se nalaze u istražnom zatvoru.

Ima osećaj da je označena, okolina je osuđuje, kao da je sama kriva za ono što joj se dogodilo. Vidi kako joj šapuću iza leđa, iskazuju određeno saosećanje sa osobama "koje je strpala u zatvor", a u petak su je na ulici i direktno napale dve žene, saznaje Jutarnji list.

- Nakon tog utorka izašla sam u petak u grad. Na ulici u neposrednoj blizini policijske stanice prišle su mi dve žene i napale me. Izgovorile su mi svašta. Rekle su mi da sam k****, isto kao i moja majka, prozivajući me zašto sam podnela prijavu. Bilo mi je strašno neugodno - priča potresena žena i moli svoje sagrađane da je ne stigmatizuju jer joj je i bez toga dovoljno teško.

Stigma sa kojom se žrtve silovanja najčešće nose, upozoravaju stručnjaci, ponekad je jednako traumatična kao i samo nasilje. Silovanje je krivično delo koje se vrlo retko prijavljuje, a upravo stigma i osuda okoline i sistema - koji ženi još uvek u potpunosti ne veruju pa stalno i iznova preispituju njen "doprinos krivičnom delu", njeno ponašanje, prošlost ili stil oblačenja - smatra se glavnim razlogom što se, prema procenama, samo 10 odsto žrtava odluči da prijavi silovanje.

- Sve me je to jako potreslo i prijavila sam policiji verbalni napad - dodaje.

Detalje večeri nakon koje je prijavila dvojicu policajaca, ne želi i ne sme da iznosi, ali veruje da će policija biti profesionalna.

Privođenje dvojice policajaca

- Svesna sam da ne smem da ulazim u detalje događaja i istrage. To su mi učinila dvojica policajaca, ali želim da naglasim da i dalje verujem u policiju. Ne samo to, već želim da im zahvalim na svemu što su učinili nakon što sam podnela prijavu protiv njihovih kolega. Postupili su vrlo brzo, profesionalno i odgovorno - od šefa policije do svih koji su učestvovali u istrazi, bez trunke pokušaja da se bilo što zataška. U traumi koju sam proživela to mi je puno značilo - kaže napadnuta žena.

Sad, dodaje, samo želi da nastavi sa koliko-toliko normalnim životom, pa moli sugrađane da joj u tome ne otežavaju.

- Ja sam sa puno vere prepustila policiji da reši taj slučaj, a molim i ljude iz moje okoline da učine isto i da me ostave na miru. Žrtva sam, imam tešku traumu sa kojom pokušavam da se nosim najbolje što znam i sve što želim jeste mir za mene i moju porodicu - poručuje žena svojim sugrađanima.

Podsetimo, dvojici ličkih policajaca određen je 30-dnevni istražni zatvor. Istražni sudija Županijskog suda u Karlovcu, Elma Kaleb Mamić, prihvatila je predlog Županijskog državnog tužilaštva u Karlovcu te im istražni zatvor odredila zbog opasnosti od ometanja istrage uticajem na svedoke i žrtvu. U predmetu ima pet svedoka, redom policijskih službenika i žrtva.

U vreme izvršenja krivičnog dela, jedan od policajaca je bio u službi, a drugi nije. Žrtvu je jedan od njih, kojega je poznavala, pozvao na druženje koje je na kraju završilo prijavom najtežeg polnog nasilja prema ženi. Odmah po njenoj prijavi usledilo je kriminalističko istraživanje zbog "postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo protiv polne slobode na štetu jedne ženske osobe".

- Iako su počinioci uhvaćeni i protiv njih je podnesena krivična prijava, ovakvim izolovanim ponašanjem pojedinaca nanesena je ogromna šteta svim pripadnicama policije koji odgovorno obavljaju svoj posao na dobrobit svih naših sugrađana - naglasili su iz Ličko-senjske policijske uprave, prenosi Jutarnji list.

Pritom napominju i da imaju nultu stopu tolerancije na bilo koji oblik nasilja nad ženama te ovakvo ponašanje najoštrije osuđuju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E

    3. septembar 2023 | 23:35

    Moj bato,hrvati su to,njima je još iz NDH u krvi da žrtve proglašavaju zločincima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA