Vreme čitanja: oko 2 min.

Ivanišević godinama polno zlostavljao psa, snimao i hvalio se time, a neće ići u zatvor: "Ništa tu ne možemo"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slučaj koji je šokirao javnost u regionu će uskoro zastariti

  • 0
Psi lutalice, čopor pasa lutalica Foto: Shutterstock

Ivor Ivanišević (47) iz Zagreba silovao je svog psa. Našli su mu 111 CD-ova i DVD-ova sa snimcima i fotografijama seksualnog zlostavljanja. Hrvatska ga je osudila, ali čeka izručenje. Slučaj će uskoro zastariti, piše 24sata.hr.

Hrvatski ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da njegovo ministarstvo ne igra nikakvu ulogu u slučaju bivšeg radnika Evropskog parlamenta Ivora Ivaniševića koji izbegava izručenje i kojem sredinom septembra nastupa zastara zbog silovanja pasa.

"Kada govorimo o Evropskom nalogu za hapšenje, govorimo o komunikaciji pravosudnih tela. Mi kao ministarstvo nemamo nikakvu ulogu, već je isključivo reč o komunikaciji sudova. U ovom trenutku nemam detaljnijih informacija, o tome bi trebalo da nešto kaže sud koji je izdao Evropski nalog za hapšenje na osnovu koga bi trebalo da postupaju nadležna tela druge države", rekao je Malenica.

Pošto je bivši radnik Evropskog parlamenta i nekadašnji član Veća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije Ivor Ivanišević (47), za kojim je hrvatski sud izdao poternicu, uhapšen u maju ove godine, belgijska vlast ga četiri meseca kasnije još nije izručila hrvatskom pravosuđu.

Apsolutna zastara u ovom slučaju nastupa sredinom septembra ove godine i ako do tada ne bude izručen Ivanišević će biti slobodan i više mu se neće moći suditi za isti zločin. Prema navodima medija, begunac s poternice, u vreme zločina zaposlen u Evropskom parlamentu, uhapšen je u maju ove godine u Nemačkoj.

Ivanišević je u septembru 2021. na zagrebačkom Opštinskom krivičnom sudu u odsudstvu nepravosnažno osuđen na maksimalnu kaznu od godinu dana zatvora zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja pasa, ali i načina izvršenja nedela koje je detaljno opisivao u mejlovima.

Sutkinja Jasna Zoretić Rendulić osudila ga je na kaznu zatvora propisanu za ubijanje ili mučenje životinja zbog dugog perioda u kojem su se zlostavljanja događala od 2009. do 2015. ali i načina izvršenja dela, dok je kao olakšavajuću okolnost našla samo dosadašnju neosuđivanost.

Nisu razmatrana povišenja kazni za zoofiliju

Ivanišević je u ponovljenom suđenju ove godine ponovno osuđen na maksimalnu kaznu od godinu dana zatvora.


Upitan za ocenu radi li se o preblagoj kazni za zoofiliju i radi li ministarstvo u smeru povisivanja kazne za to krivično delo, Malenica je odgovorio kako u tom delu nisu razmatrali nikakve promene.

"Uvek kada se otvori Krivični zakon, postoji mogućnost da se revidiraju neke druge kazne. Mi trenutno imamo otvoren Krivični zakon u delu paketa izmena koje se odnose na nasilje nad ženama i nasilje u porodici. Tu smo u završnoj fazi razgovora s predstavnicima civilnog društva i akademskom zajednicom, ali isto tako i predstavnicima pravosudnih tela", rekao je ministar.

On je dodao da će Radna grupa nastaviti ove nedelje razgovore u cilju poboljšavanja zakonodavnog okvira.

(Telegraf.rs)

Video: Ljudi po najvecim talasima, uprkos crvenoj zastavici i upozorenjima vlasti, ulaze da se kupaju.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA