Vreme čitanja: oko 6 min.

Ispred svingerskog kluba u Rovinju pretučen sin poznatog advokata, napadači uhapšeni pa pušteni

Vreme čitanja: oko 6 min.

Njegov se otac otvorenim pismom obratio glavnoj državnoj tužiteljki: "Pogledajte ko su nasilnici..."

  • 0

Poznati hrvatski advokat Miroslav Plišo obratio se otvorenim pismom glavnoj državnoj tužiteljki Zlati Hrvoj Šipek zbog brutalnog premlaćivanja njegovog sina ispred svingerskog kluba "Anaconda" u Rovinju, javlja "Jutarnji".

Kako navodi advokat, osim nanetih teških povreda, njegovom sinu ukraden je i skupoceni sat, te nakit. Plišo je zgrožen postupanjem Županijskog državnog tužilaštva u Puli koje je optuženima odredilo blage mere, odnosno nije im određen istražni zatvor, već su drugi dan pušteni da se brane sa slobode.

Otvoreno pismo Miroslava Pliše, koje, između ostalih, poslato i na adrese premijera i predsednika Hrvatske, prenosimo u celini:

"Poštovana gospođo Zlata Hrvoj-Šipek, Glavna državna tužiteljko,

Javljam vam se kao otac Brune Pliše (nominativ: PLIŠO) koji je zajedno sa svojih nekoliko prijatelja u noći sa petka na subotu (1/2. septembra) brutalno premlaćen bez ikakvog povoda od osam osoba, utreniranih i nabildovanih nasilnika, odevenih u crne majice s natpisom 'staff' (a u stvari ilegalnih redara) ispred kluba 'Anaconda' u Rovinju, gde je zadobio teške telesne povrede (granično pokušaj ubistva) i mnoštvo lakih telesnih povreda i kojom prilikom mu je nasilno otuđen skupoceni sat i nakit, a tri njegove prijateljice i jedan prijatelj koji su mu stali u odbranu zadobili su lakše telesne povrede, te jedna osoba – vozačica taksija koja je takođe priskočila u pomoć - zadobila je lake telesne povrede. Celi napad bio je popraćen vređanjima i pretnjama smrću, a dan posle dvojica od osam pomenutih osoba su presrele vozačicu taksija i pokazujući joj pištolj zapretile da će stradati ako bude svedočila ili prijavljivala događaj.

Celi slučaj je prijavljen policijskoj stanici Rovinj koja je dan kasnije, dakle u subotu 2. 9. 2023. iza 21 sati zajedno s interventnom policijom izvršila hapšenje osam osoba, pri čemu je jedna od njih izvadila pištolj za koji nije imala dozvolu i time se opirala hapšenju i ugrozila službenu osobu (ili osobe) u obavljanju dužnosti. Celom pripremom i akcijom rukovodio je Vlado Ščur, zamenik ŽDO Pula, koji je bio upoznat sa svim, rukovodio celom operacijom, pomogao u sistemu krivične prijave (kvalifikacije), rukovodio postupkom hapšenja, dokaznim radnjama i ishodio nalog za pretres stanova i osoba učesnika događaja, kojom prilikom su između ostalog zaplenjeni pištolj, mobilni telefoni i kartice sa snimcima nadzornih kamera. Napadači su propraćeni pritvorskom nadzorniku u nedelju uveče (3. 9. 2023.) i dan posle su saslušani pred imenovanom zamenikom, te istog dana na osnovu odluke istog imenovanog zamenika im nije određen istražni zatvor uz obrazloženje da postoje svi elementi da se odredi pritvor, ali da će mere opreza, pazite: zabrana prilaska na 50 metara i obaveza javljanja svakih 14 dana, postići istu svrhu, a to je da neće ponoviti delo i uticati na svedoke. Ali je u dostavnoj naredbi, jasno obznanio adrese žrtava, kao da govori nasilnicima, eto sada znate i gde stanuju.

Nezavisno o tome što nije jasno zašto su osobe uopšte privođene ako su puštene, zašto su puštene kada ima elemenata za istražni zatvor, pa ne samo radi toga što su prebili mog sina, nego barem radi toga što su izvukli pištolj na službenu osobu, zašto nisu prikupljeni svi dokazi pa onda doneta odluka, a za to vreme se osiguralo njihovo zadržavanje, ali nezavisno o diskrecionoj odluci i pravu zamenika da tako odluči, imamo jednu vrlo jednostavnu situaciju, da je policija pod dirigentskom palicom zamenika Vlade Šćura obavila gomilu skupih i teških radnji u kratkom vremenu da se prikupe dokazi, a nasilnici su pušteni kada svi dokazi nisu prikupljeni, da su nasilnici na slobodi i samo je pitanje dana kada će nastaviti sa svojim delovanjem ili ponoviti delo (sad imaju i adrese žrtava), da bi se i ja i moja porodica i još najmanje četiri porodice osećali nesigurno, i da se šalje jako loša poruka: oštećeni u bolnicu, nasilnici na slobodu. I na kraju, nije li uloga zamenika Ščura malo kontradiktorna s obzirom na njegovu ulogu i njegovu konačnu odluku?

Moje je pitanje za koga radi zamenik Ščur kojeg mi svi plaćamo iz poreza, za razliku od nasilnika koji porez ne plaćaju, da li za nasilnike da se osećaju ugodno, a žrtve da žive u strahu ili imam neku drugu ulogu? Uz to pogledajte ko su nasilnici, nezaposlene osobe, koje se bave poslom obezbeđenja bez licence, kojima je imovina pod hipotekom, koje su dužne bankama i državi, i koje svojim ponašanjem ne služe za primer, a koje se bave poslom koji je granično prostitucija, koja još nije legalna u Republici Hrvatskoj. Da li je cilj da se ovakve osobe podstaknu ili da ih se sprečava u njihovom postupanju? Ozbiljnim pristupom ovim osobama i njihovom 'liku i delu', vrlo brzo bi se utvrdilo puno toga što bi vas (DORH) svakako trebalo zanimati kao 'čuvara pravnog poretka'. Ovo do sada ne pokazuje ozbiljan pristup, dapače.

Čini se da je ovaj događaj vašoj pažnji promakao, makar nije smeo promaći, kao što nije smeo promaći pažnji Županijskog državnog tužioca u Puli, i da ćete vi kao osoba zadužena za sprečavanje ovakvih pojava preduzeti dodatne radnje da se ovo što se dogodilo, bez odlaganja ispravi. Zamislite samo da situacija eskalira i ponovo se dogodi nešto ovim žrtvama ili drugima, ko će biti odgovoran, razmislite o tome kao Glavna državna tužiteljka i majka. U dodatku vam dostavljam odluku zamenika Ščura pa vas molim da pročitate taj rad, ja sam to učinio 10 puta do sada, posebno obratite pažnju na poslednju stranicu, gde se stiče utisak da je neko dopisao deo o merama opreza. Ali na žalost nije.


Jedna od stvari koja me dodatno brine je da dokazna sredstva koja su zaplenjena ne nestanu, jer je zamenik Ščur već imao slučaj kada je pre nekoliko godina 'zaboravio' na spis koji je Republiku Hrvatsku koštao ni manje ni više nego 22 miliona kuna, što je više nego 2.000 prosečnih bruto plata u Hrvatskoj za šta je zaradio, slikovito rečeno, ukor razrednika. Bilo bi jako nezgodno da se 'zaboravnom Vladeku' to ponovo dogodi, a niko ne može isključiti da je to moguće.

Kako smatram da ovaj slučaj prelazi granice pojedinačnog nasilja prema mom sinu i ostalim pomenutim nevinim osobama, i predstavlja eklatantan primer pogrešnog postupanja DORH-a odnosno zamenika Ščura, zato ovo pismo upućujem svima kojih se tiče, svima koji su zaduženi za javni poredak i kojima je u interesu da on funkcioniše, uključujući i medijima. Napominjem da sam pokušao direktnim pristupom DORH-u postići da se ova greška ispravi, ali bez uspeha.

Verujem da još ima vremena i prostora da se greška ispravi, niko nije bezgrešan, svako napravi grešku, ozbiljni ljudi je primete, prepoznaju, prihvate savet, priznaju (možda), ali svakako isprave grešku, nadam se da i vi spadate u tu kategoriju. Jer nekada štetu nije moguće popraviti, verujem da ovde još ima vremena i prostora, da li ima želje to će se brzo pokazati.

Na kraju, ali ne manje važno, ovim pismom ne otvaram diskusiju s vama, niti insistiram na vašem odgovoru, nego samo želim da kvalifikovano budete upoznati s događajima i postupite kako treba. Mi svi koji ovaj slučaj pratimo odmah ćemo prepoznati rezultate vašeg delovanja i odmah ćemo primetiti i shvatiti kako vi razmišljate i radite", piše u otvorenom pismu Miroslava Pliše.

(Telegraf.rs)

Video: Hrabar podvig Nišlija na Suvoj planini: Ždrebe je upalo u živo blato

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA