Vreme čitanja: oko 4 min.

Snježana i ljubavnik organizovali ubistvo njenog supruga Ljube: "Mozak" operacije danas stiže u Hrvatsku

Vreme čitanja: oko 4 min.

Panama bi u petak, 8. septembra trebalo da izruči Hrvatskoj Marija Pečavera (74). Osuđen je za organizaciju ubistva Ljubomira Novaka, bogatog povratnika iz Švedske 1995. Bio je ljubavnik Ljubine supruge Snježane

  • 0
Lisice hapšenje Foto: Shutterstock

Mario Pečaver (74) iz Selca, koji je uhapšen proletos u Panami na osnovu poternice Interpola izdate zbog odsluženja kazne od 15 godina zatvora za ubistvo na crikveničkom lungomareu, danas stiže u u Hrvatsku.

"Nakon što je odobreno izručenje osuđenika Maria Pečavera iz Republike Paname u Republiku Hrvatsku, imenovani će u svrhu realizacije izručenja dana 8. septembra 2023. godine letom iz Amsterdama po službenicima Odeljenja SIRENE pri Službi za međunarodnu policijsku saradnju biti prepraćen u Zagreb, a potom će biti prepraćen u Zatvor u Rijeci”, saopšteno je iz Županijskog suda u Rijeci, iz kojeg dodaju da bi on nakon toga trebalo da bude upućen u Centar za dijagnostiku u Zagrebu.

Mario Pečaver - koji je osmislio pakleni plan ubistva Ljubomira Novaka, bogatog crikveničkog preduzetnika i povratnika iz Švedske, likvidiranog na obalnoj ulici između Crikvenice i Selca u decembru 1995. godine - uhapšen je 31. maja na aerodromu u Panami, u vreme putovanja u tranzitu kroz tu zemlju, prenosi Burin.hr.

Kao što je Burin već pisao, Pečaver se u vreme dok je bio u bekstvu koristio i imenom Slavijo Skočić. Protiv njega je još u maju 2016. godine doneto rešenje kojim se upućuje na izdržavanje kazne zatvora od 15 godina koja mu je izrečena presudom Županijskog suda u Rijeci iz aprila 2013. godine, potvrđena tri godine kasnije presudom Vrhovnog suda. S obzirom da je bio nedostupan, nepoznatog prebivališta i proglašen krivim u odsutnosti, za njim je bila izdata poternica, evropski nalog za hapšenje i raspisana međunarodna potraga. Nakon niza godina, ona je dala rezultata tek nedavno, hapšenjem u Panami.

Mariju Pečaveru i njegovoj ćerki Ani Lesić, koja je takođe osuđena na 15 godina zatvora, sudilo se u riječkom Županijskom sudu u odsutnosti jer su godinama ranije pobegli u inostranstvo.

Pravosnažno je presuđeno svih petoro koji su učestvovali u jezivom zločinu. Supruga ubijenog iz zasede i naručiteljka zločina, Snježana Novak iz Crikvenice, dobila je 15 godina zatvora, kao i pomagač Krešimir Luketić iz Crikvenice, dok je plaćeni ubica Damir Perasz iz Bribira bio osuđen na 20 godina zatvora.

Imućni povratnik iz Švedske Ljubomir Novak likvidiran je 27. decembra 1995. godine, oko 20.30 sati, dok je džogirao lungomareom između Crikvenice i Selca.

Veoma intrigantan slučaj otpočetka je bio obeležen nizom čudnih okolnosti, pa i previda i propusta istražitelja, a na kraju i obrtima.

Suština priče, kako su pokazali sudski procesi, jeste u tome da je Ljubomirova supruga Snježana, a istovremeno tadašnja ljubavnica Marija Pečavera, koji je osmislio pakleni plan, preko Luketića našla plaćenog ubicu, vojnika Perasza. Uloga Ane Lesić bila je u tome da je preko svog tadašnjeg dečka Luketića poslala Peraszu kovertu s novcem, kojim je on kupio sačmaricu, skraćenu dvocevku. Perasz je zatim postavio zasedu na lungomareu, kod skladišta tadašnjeg Jadrankomerca.

Ljubomirova supruga istovremeno je navela muža na noćni džoging, iako je vreme za trčanje, u hladnoj i burovitoj večeri, bilo daleko od idealnog. Snježana Novak je prošla dogovoreno mesto zasede i otrčala ispred muža, a malo kasnije je ubica Perasz s leđa sačmaricom ubio njenog supruga.

Ustreljenog su nakon toga bacili na stenje pored puta.

Njegova supruga je nakon toga odigrala svoju ulogu, išla je da traži pomoć do najbližih kuća. Istražitelje je i navela na krivi trag, govoreći da je videla neki manji auto, spačeka ili dijanu, koji je išao u pravcu Selca.

Ubica Perasz u isto vreme volkswagenom bubom beži u drugom smeru, prema Rijeci. No, u Kostreni doživljava saobraćajnu nesreću, ostavlja auto i beži kroz šumu. Perasz posle preko Ane Lesić dobija ostatak nagrade za ubistvo, najmanje 9.000 švedskih kruna i 2.000 DEM.

Ubica i pomagači ostaju godinama neotkriveni. Tek sedam godina nakon zločina, uz pomoć ubačenog doušnika, policija je uspela da otkrije da je supruga ubijenog, Snježana Novak, naručila ubistvo.

Ubačeni doušnik uspeva da snimi ubicino priznanje u kojem za suprugu žrtve kaže: "K***a mi je platila ubistvo".

Slede hapšenja i sumnjičenja Perasza, Snježane Novak, Luketića, Mariao Pečavera i njegove ćerke Ane…

No, na kraju istrage tužioci odustaju od optužbi protiv Marija Pečavera i njegove ćerke Ane, a on i izlazi iz pritvora u kojem se dotad nalazio.

Jedna od prekretnica u procesuiranju slučaja dogodila se poslednjeg dana prvog suđenja kada je progovorio Krešimir Luketić i rekao da su ga u sve uvukli Pečaveri, odnosno njegova tadašnja devojka Ana Pečaver, na nagovor oca Marija.

Na osnovu novih dokaza Vrhovni sud je dozvolio obnovu postupka koji je na kraju 2013. godine - 18 godina nakon groznog ubistva - zaokružen nepravosnažnom osudom oca i ćerke Pečaver. Presudu riječkog suda posle je potvrdio Vrhovni sud.

Lako je moguće da će se u Rijeci voditi novi, treći sudski proces za naručeno ubistvo povratnika iz Švedske. Naime, iz riječkih advokatskih krugova su za medij nakon hapšenja Pečavera naveli da svako kome se sudilo u odsutnosti ima pravo na obnovu postupka, bez obzira na specifičnosti i posebne okolnosti ovog slučaja.

Pretpostavlja se da će iskoristiti tu mogućnost, da u novom suđenju traži svoju šansu za bolji ishod. Teoretski posmatrano, moguće je da na novom suđenju bude i oslobođen optužbe, kažu upućeni u problematiku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA