Vreme čitanja: oko 2 min.

Ribari u Jadranu ulovili veliku belu ajkulu: "Uočite li je umirite se, sklonite..."

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Poslednji napad velike bele ajkule na čoveka bio je kod Visa 2008. i nije bio smrtonosan"

  • 7
Ajkula, velika bela ajkula Foto: Shutterstock

Ribari su u Jadranskom moru nedaleko Rogoznice ulovili veliku belu ajkulu i prodali je, javlja N1.

U Fejsbuk grupi "Živi svet Jadranskog mora" poznati hrvatski morski biolog Petar Kružić poručio je ribarima da ne prodaju ulovljene morske pse, jer su takvi pronalasci izuzetno vredni, ne samo za Jadran, već za celi Mediteran. Kružić je istakao da je ulovljene jedinke nužno proslediti Institutu za okeanografiju i ribarstvo.

Kako je rekao, ribari su kod Rogoznice ulovili mladi primerak velike bele ajkule (carcharodon carcharias), zaštićene vrste, i potom je prodali za nikakav novac.

Kružić je procenio da se radi o mladoj jedinki, dužine 1,5 metar, a kako kaže verovatno je ulovljena na parangal, dakle, radi se o slučajnom ulovu.

Ali, postavlja se pitanje zašto taj ulov ribari nisu prijavili nadležnoj instituciji već su je prodali restoranu, a pre toga se i fotografisali s njom.

Zaštićena vrsta

Naglasimo još jednom da je reč o zaštićenoj vrsti, kao i da populacije morskih pasa kontinuirano opadaju, prema poslednjem izveštaju WWF-a.

Alen Soldo, redovni profesor na Univezitetskom odeljenju za studije mora Sveučilišta u Splitu rekao je da ova ajkula ne obitava stalno u Jadranu, već povremeno zaluta zbog hrane, tune pretežno.

"Poslednji napad velike bele ajkule na čoveka bio je kod Visa 2008. i nije bio smrtonosan", kaže on.

Tri potencijalno opasne vrste u Jadranu

Profesor Soldo je za N1 istakao da u Jadranu žive 33 vrste morskih pasa, od kojih su tri potencijalno opasne, a to su dugonosa i atlantska ajkula, te velika bela.

"Atlantska ajkula stalna je naša vrsta, na otvorenom moru je uglavnom i manje je dostupna ribarskim alatima", rekao je on.

Frane Madiraca, doktorand na Univerzitetu u Hamburgu rekao je za N1:

"To je vrlo veliki pronalazak, reč je o juvenilnom primerku. Pojavljuje se u Jadranu, standardna zabeležena fauna, to je autohtona vrsta u Mediteranu. Ovo je vrlo velika životinja, znatiželjna je, ako vidi čoveka, može mu se približiti i proveriti o čemu se radi. Morski psi u principu ne napadaju ljude zbog hrane."

"U slučaju da uočite ovakvu jedinku, treba držati distancu i pokazati poštovanje. Treba se umiriti, skloniti se na sigurno, ne praviti buku na moru. Takođe, treba stati vertikalno na moru, jer horizontala sugeriše da smo ranjivi."

Šanse da je majka ulovljene jedinke negde u blizini su male, kaže Madiraca, i dodaje da se juvenilni psi sami kreću te da je jedinka već odvojena od porodice. Za kraj navodi da odrasle jedinke narastu do 6–6,5 metara.

(Telegraf.rs)

Video: Životinja joj je "tražila" da joj pomogne: Ova hrabra devojka je izvadila udicu iz usta tigar ajkule

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ag

    14. septembar 2023 | 13:36

    Zelim im da imaju bliski susret, na otvorenom moru, sa majkom od 6.6,5 metara. Ljudska gamad, najvece zlo koje se koti i mnozi na planeti. I treba danas strese sa sebe kao buve..

  • Viktor

    14. septembar 2023 | 15:54

    Prodato restoranu? Još mladunac? Bljak zar se to jede?!? Znam za neke vrste, ali ovo...

  • eNL

    14. septembar 2023 | 15:27

    evo ja sad nesmem ni da prstom taknem ovaj moj telefon 😀strah me breee , će ga ova ajkula pojede😅

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA