• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Sabornom hramu u Mostaru

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mostar je nakon devet decenija dočekao patrijarha srpskog, koji je u Sabornom hramu Svete Trojice, zajedno sa arhijerejima, služio Svetu liturgiju

  • 4

Patrijarh Porfirije danas je predvodio liturgiju u Sabornom hramu u Mostaru povodom obeležavanja sto pedeset godina od osvećenja Saborne crkve u tom gradu.

"Nema većeg blagoslova nego kada se zidaju svetinje, a naročito kada se porušene svetinje obnavlјaju. Blagosloveni smo stoga jer imamo obnovlјenu svetinju, a obnovlјena svetinja jeste mogućnost i početak i našeg obnavlјanja – obnavlјanja u sebi, mirenja sa Bogom i mirenja međusobno", rekao je patrijarh Porfirije u besedi.

Svetoj Liturgiji u Sabornom hramu u Mostaru prisustvovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je izrazio spremnost da se završe radovi na obnovi jednog od najvećih srpskih pravoslavnih hramova na Balkanu, među koje spada i ovaj mostarski.

"Ovo je pokazatelj da smo sabrani, da možemo da se okupimo, da prikupimo energije, snage i novca, i verujem da je današnji dan važan po tome što je ovde patrijarh, ali i zato što možemo, verujem, obezbediti dodatna sredstva da ovaj hram završimo onako kako je to predviđeno projektima", naveo je Dodik, prenosi RTRS.

Mostar je nakon devet decenija dočekao patrijarha srpskog, koji je u Sabornom hramu Svete Trojice, zajedno sa arhijerejima, služio Svetu liturgiju.

Kako navodi RTRS, to je veliko ohrabrenje za mostarske pravoslavne Srbe, koji su priveli kraju obnovu u ratu porušenog Sabornog hrama.

Saborni hram u Mostaru sagrađen je 1873, a do temelja je porušen 1992. godine. Njegova obnova započeta je 2010. godine i još traje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA