• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Formiran predmet o smrti dečaka u bolnici "Sveti vračevi": Rad dva lekara zabranjen do daljeg

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Roditelji dečaka Danijela Ognjenović-Kovač i njen suprug Dario ogorčeni su jer smatraju da su svog sina sahranili zbog nemara lekara

  • 0
Bolnica dete

Foto-ilustracija: Shutterstock

Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini odlučilo je da formira predmet u vezi sa smrću desetogodišnjeg dečaka u bijeljinskoj Bolnici "Sveti vračevi", saopšteno je iz Tužilaštva.

Odluka je donesena uzimajući u obzir novinske izveštaje i javne objave u vezi sa smrću dečaka čiji su inicijali A.K.

Predmet pod službenom oznakom “KTA” biće dodeljen tužiocu koji će preduzeti sve neophodne mere i radnje radi rasvetljavanja događaja, navodi se u saopštenju i dodaje da je odluka donesena 14. septembra.

Desetogodišnji dečak iz Bijeljine preminuo je 28. avgusta, a zbog nerazjašnjene smrti dečaka pokrenut je disciplinski postupak i do daljeg zabranjen rad za dva lekara.

Direktor Bolnice Zlatko Maksimović rekao je da je disciplinski postupak pokrenut jer je Komisija za unutrašnji nadzor utvrdila da su napravili proceduralne greške.

Podsetimo, dečak je preminuo iznenada 28. avgusta. A. K. je bio zdrav dečak koji je 25. avgusta osetio jaku glavobolju, zbog čega je 26. avgusta hospitalizovan u Dečjem odeljenju JZU Bolnica „Sveti Vračevi“ u Bijeljini. Sumnjalo se na sunčanicu.

Roditelji dečaka Danijela Ognjenović-Kovač i njen suprug Dario ogorčeni su jer smatraju da su svog sina pokopali zbog nemara lekara.

"Došao je u bolnicu na nogama, a poslednjeg dana nikoga nije prepoznao, postao je i agresivan, stiskao zubima i udarao se po nogama od bolova", kazala je Danijela.

Po prijemu dečaku su uključili infuziju, ali to nije sprečilo povraćanje.

"Njegovo stanje se sve više pogoršavalo. Čim bi nešto pojeo, odmah bi povratio", ispričala je majka, koja je prisustvovala poslednjim trenucima sina.

U ponedeljak, 28. avgusta, dečaka je pregledao neurolog, a potom su ga odveli kod ORL i oftalmologa. Do sprata iznad 10-godišnjak se teško popeo, a ispred ordinacije ispovraćao se i požuteo u licu. Uz pomoć medicinske sestre, došao je sebi te su uspeli uraditi preglede. Majci su rekli da su nalazi uredni.

Kao i svaki roditelj u očaju koji gleda dete kako se pati, a ne može mu pomoći, Danijela je otišla do doktorke koja je primila dečaka i pitala da mu se uradi CT ili MRA glave.

"Ona mi je odgovorila: “De, Danijela, vi, roditelji, hoćete samo da zračite decu” i da je snimanje štetno, kao da snima petsto puta pluća. Nije snimljen. Kasnije su u posetu došli moj mlađi sin i suprug, nikoga nije prepoznao. Zvala sam i njegovu omiljenu učiteljicu na videopoziv, nije je prepoznao", na rubu suza je rekla Danijela.

Na pitanje da li je nju prepoznavao, kratko je odgovorila negacijom, prenosi Srpskainfo.

U to vreme doktorka koja ga je primila nije bila u bolnici te je došao njen kolega koji je obavestio da se čuo s načelnicom Neurologije u Banjaluci (UKC RS) te da će ih odmah poslati sanitetskim vozilom.

Danijela je insistirala na helikopteru jer je videla da je njen sin vrlo loše, ali lekar je rekao da nije hitan slučaj i da nije životno ugrožen.

"Sve vreme sam zvala doktorku koja ga je primila, nije se javljala. Kasnije mi je napisala da je bila na sastanku u stranci, a kada sam joj rekla da smo na putu za Banjaluku, odgovorila je: „To je najbolje, jer mogu oni završiti dijagnostiku.“ Trebalo je da nas pošalju u Tuzlu ili čak u Beograd, i on je bliži od Banjaluke", naglasila je majka.

Oko 40 minuta pre nego što su stigli do UKC RS dečak je doživeo i epileptični napad i počeo da plavi.

U pratnji su bile medicinska sestra i stažistkinja, koja je telefonski tražila upute od lekara. Danijela smatra da je s njenim sinom trebalo da ide iskusan lekar, koji bi mu možda radio i masažu srca, a ne samo dao 15 l/min kiseonika preko maske.

"U Banjaluci su mi rekli da su pogrešno postupili te da su trebali raditi masažu srca i uduvavanje vazduha", rekla je Danijela. Lekarski tim je dočekao dečaka, ali samo su mogli započeti reanimaciju. Pokušavali su aparatima i masažom srca da ga ožive 90 minuta, ali bezuspešno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA