Vreme čitanja: oko 3 min.

Hirurg navodno krio deo preminulog pacijenta u tegli: Dokle se stiglo sa istragom u Crnoj Gori?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica su juče odgovorili da je predmet formiran protiv N. F. na osnovu krivične prijave za protivpravno oduzimanje organa i delova tela

  • 0
Klinički centar Crne Gore Foto: Google Street View

Protiv vaskularnog hirurga Kliničkog centra Crne Gore N. F. porodica pacijenta M. P. podnela je prijavu jer mu je nakon operacije nedostajala trbušna aorta. Ista je, navodno, pronađena u tegli nakon pretresa policije u bolnici. To tvrde nezvanični izvori “Vijesti” iz KC-a, oslanjajući se na dokumentaciju u vezi sa obdukcijom pacijenta. Pojašnjavaju da su dva neposredna razloga smrti obostrani infarkt bubrega i respiratorni distres sindrom.

Izvori ovog lista iz KC-a tvrde da se iz zapisnika zaključuje da je pacijentu nedostajala abdominalna aorta na obdukciji. Pojašnjavaju da niko u ustanovi ne zna gde je aorta preminulog pacijenta i da je deo krvnog suda, pronađen dan nakon pretresa policije u toj ustanovi, upućen na veštačenje.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva Podgorica su juče odgovorili da je predmet formiran protiv N. F. na osnovu krivične prijave za protivpravno oduzimanje organa i delova tela, upućen na ocenu Višem državnom tužilaštvu.

“Obaveštavamo Vas da je predmet, nakon pribavljenog zapisnika o pregledu dela tela od strane veštaka sudsko-medicinske struke, dostavljen na ocenu nadležnosti Višem državnom tužilaštvu u Podgorici”, piše u odgovoru rukovodioca ODT Podgorica Duška Milanovića.

Iz Višeg državnog tužilaštva juče su takođe potvrdili da im je ODT Podgorica juče dostavilo na nadležnost spise predmeta.

Rukovodilac tog tužilaštva je rekla da će u tom predmetu nastaviti preduzimanje svih neophodnih radnji u cilju rasvetljavanja događaja i donošenja odluke u predmetu.

"Takođe vas informišem da u spisima predmeta koji su dostavljeni od strane Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, se ne nalazi obdukcioni zapisnik, koji zapisnik će od strane ovog tužilaštva biti zatražen od Kliničkog centra Crne Gore", navodi se u odgovoru.

Advokatica porodice pokojnog pacijenta M. P. Ksenija Korać saopštila je juče da ni njoj ni porodici nije dostavljen zapisnik sa obdukcije.

“Zapisnik sa obdukcije još nije dostavljen ni meni ni porodici. Nedopustivo je da porodica iz medija jutros saznaje da je zapisnik završen i da je konzilijum patologa utvrdio neposredni uzrok smrti, a da prethodno vođa tima patologa nije o tome obavestila porodicu preminulog pacijenta”, istakla je Korać u saopštenju dostavljenom “Vijestima”.

J. P. S., ćerka pokojnog pacijenta rekla je da je šokirana i duboko potresena što ih kao porodicu niko nije obavestio da je zapisnik sa obdukcije završen, nego su to saznali iz medija.

“Vijestima” je sinoć iz KC-a saopšteno da će nalaz dostaviti i tužilaštvu i porodici, nakon njihovog zahteva, pojasnivši da je patoanatomska obdukcija urađena na zahtev dežurnog lekara anesteziologa.

Podsetimo, mediji su 17. septembra objavili da je policija dva dana ranije pretresala prostorije na hirurgiji Kliničkog centra (KC) po prijavi porodice pokojnika da je N. F. prikrivao dokaze, odnosno neovlašćeno iz ustanove izneo deo ljudskog tela.

Više izvora nezvanično je tada saopštilo da je saslušano više osoba i da su zaposleni na vaskularnoj hirurgiji 16. septembra u ostavi tog odeljenja KC-a pronašli teglu u kojoj je, kako se pretpostavlja, deo abdominalne aorte, koju je N. F., kako tvrdi porodica pokojnika, prethodno odneo iz te zdravstvene ustanove.

N. F. se nije oglašavao u vezi sa predmetom koji je formiran protiv njega. Iz tužilaštava su ranije potvrdili da je protiv njega formiran predmet u vezi sa nesavesnim lečenjem sa smrtnim ishodom, kao i u vezi sa protivpravnim oduzimanjem ljudskih organa ili delova tela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA