≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Dejan i Saša spasili mladog sugrađanina od utapanja: Priča hrabrih Prijedorčana je neverovatna

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nas dvojica bi opet uskočili u vodu bez obzira na to kakve su okolnosti, kažu Dejan i Saša

  • 0
Dejan Inđić i Saša Kobas, Prijedor, spasavanje mladića iz reke Foto: PrijedorDanas.com

Prijedorčani Dejan Inđić i Saša Kobas poznaju se duže od 10 godina, piše portal "Prijedor Danas". Dejan već nekoliko godina radi u inostranstvu, a Saša trenutno živi i radi u Banjaluci.

Slučajnost, sudbina ili nešto treće hteli su da se proteklog ponedeljka obojica zadese u Prijedoru, istovremeno.

Da se nađu u pravo vreme, na pravom mestu, na obali Sane.

Da spasu život svog mladog dvadesettrogodišnjeg sugrađanina koji je skočio u reku.

"Došao sam na nekoliko dana kući da obiđem trudnu suprugu i dete. Već neko vreme dogovarao sam se sa Sašom da se nađemo, popijemo kafu i popričamo. Potrefilo se da je bio u Prijedoru par dana da obiđe porodicu. Čuli smo se, a potom i sreli u centru grada", počinje priču nekadašnji golman Rudar-Prijedora, Omarske, Borca iz Kozarske Dubice…

"Pao je dogovor da odemo na kolač u jedan ugostiteljski objekat uz obalu Sane. Dejo je hteo da odemo automobilom, ja sam ga nagovorio da krenemo peške. Nismo ni znali da će nam to promeniti život", nadovezuje se Saša, poznati DJ Koby koji je rado viđen gost u mnogim diskotekama i kafićima, a u slobodno vreme igra fudbal u banjalučkom drugoligašu Naprijed.

Krenuvši daljim putem stigli su oko 14.30 časova na obalu Sane iza hotela "Prijedor" kod splava.

"Komentarisali smo sadašnji izgled, njegovu oronulost, ali i činjenicu da je pomeren malo nizvodno. Čučnuo sam da vidim nešto sa strane i u tom trenutku sam video da je nešto "bućnulo" u vodu sa pešačkog mosta koji vodi na drugu obalu. U tom trenutku Sale je povikao "eno ga skoči čovek". Pogledali smo se na trenutak, a potom potrčali prema mostiću", kaže Inđić.

Dodaje da su prelazeći mostić na njemu ugledali bicikl naslonjen na ogradu.

"Još dok smo pretrčavali most povikao sam prema mladiću u reci "znaš li da plivaš, znaš li da plivaš". Pošto smo već stigli na levu obalu kretali smo se maltene uporedo s njim i dozivali ga. Neko vreme je mlatarao rukama, a potom krenuo da tone i samo je uspeo da kaže "upomoć" nekoliko puta", priča Kobas.

S obzirom na to da su već postali svesni da je vrag odneo šalu i da se momak utapa, njih dvojica su na kraju teniskih terena već odlučili da uskoče u Sanu i da ga pokušaju spasiti.

"Nije bilo puno razmišljanja. Mislim da smo u par sekundi skinuli odeću i obuću i krenuli da ulazimo u vodu. Obala je na tom mestu puna trave i nekog sitnog rastinja, ali u naletu adrenalina nismo ni mislili o tome. Obojica smo uleteli unutra i zaplivali kako bi što pre stigli i spasili momka. Mislim da smo ga obojica ščepali za duks i kapuljaču izvlačeći mu glavu iznad vode", priča Dejan u jednom dahu.

Dejan Inđić i Saša Kobas, Prijedor, spasavanje mladića iz reke Heroji: Dejan Inđić i Saša Kobas Foto: PrijedorDanas.com

"S obzirom na to da sam pre završio kurs za spasioca i radio na nekoliko bazena, znam kako se postupa u ovakvim situacijama. Mladić je već bio sav modar, držali smo mu glavu izvan vode, ali nam je zbog njegove natopljene odeće posao bio otežan. Već u vodi gledao sam da mu otvorim usta kako bi iz sebe izbacio nagutanu vodu i došao sebi. Na svu sreću, uspeli smo u tome", kaže Saša.

Nakon što su uspeli da dođu do nesretnog mladića i učine prvi korak da ga spasu, trebalo je izaći iz hladne Sane što pre.

"Još dok smo bili u vodi shvatili smo da neko trči preko mosta na ovu stranu obale da nam pomogne. S obzirom na to da je na tom mestu reka duboka i da nismo mogli stati na dno, i da ga tu zbog rastinja nismo mogli izvući na obalu, morali smo s njim otplivati nizvodno. Tek smo posle mosta uspeli da nađemo mesto pored šiblja gde smo ga uspeli izvući na sigurno", dodaje Inđić.

Njegov prijatelj kaže da je tada mladić već pomalo došao sebi, ali im nije bilo lako da ga izvuku na obalu.

"U tim trenucima na obalu su stigla dva policajca i radnici hitne pomoći pa su ga oni preuzeli. Nas dvojicu su ogrnuli nekim ćebetom i tek tada smo počeli da razmišljamo kako je hladno i šta se upravo desilo. Počeli smo da se smejemo, ne znam samo da li od sreće ili od muke", priča Kobas.

Inače, obojica su tokom akcije spasavanja zadobili ogrebotine i poderotine od trave i šiblja u vodi i na obali Sane, ali to im sada najmanje smeta.

Na pitanje da li su uopšte razmišljali treba li pomoći u toj situaciji, uglas odgovaraju da se sve desilo u trenutku i da nije bilo previše razmišljanja, kao i da bi sve učinili opet.

"Videli smo da je u blizini mesta događaja bilo još nekih ljudi i da nisu reagovali osim što su pozvali hitnu i policiju. Hvala im i na tome, nas dvojica bi opet uskočili u vodu bez obzira na to kakve su okolnosti", kažu ovi hrabri momci.

Dodaju da su tek nakon odlaska svojim kućama i razgovora sa najbližima shvatili šta se desilo i da su zajedno spasili jedan mladi život.

"To veče me kontaktirao brat od momka koji je skočio u Sanu i zahvalio se u ime cele porodice. Nadam se da će s njim sve biti u redu i da će uspeti da prebrodi ovaj težak period. Ne znam zašto se sve desilo, ali sam siguran da se problemi koji ga muče sigurno mogu rešiti na mnogo bolji način" kaže Dejan.

Dejane i Saša, "kapa do poda".

(Telegraf.rs)

Video: Dramatični snimak spasavanje cele porodice: Grčka se davi u poplavama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA