≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osječani dobili posebne preporuke posle stravičnog požara: Ovo moraju da rade do daljnjeg

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ističe se da u ovom trenutku ne mogu iznositi zaključke o posledicama, budući da nema konkretnih analitičkih podataka

  • 0
Požar Osijek Foto: Grad Osijek

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) izdala je preporuku stanovnicima u neposrednoj blizini osječkog požarišta da bi trebalo temeljno da peru i ljušte voće i povrće, da izbegavaju lisnato povrće i da ne izvode domaće životinje na pašu.

"Ono na šta možemo da apelujemo, na područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini požarišta, a dok još nemamo završenu konkretnu procenu, je da potrošači temeljno peru i ljušte voće i povrće te da izbegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima", navodi se u saopštenju Agencije.

Preporuka je i da uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) životinje ne izvode na pašu i ne hrane detelinsko-travnim smesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima.

Ističe se da u ovom trenutku ne mogu iznositi zaključke o posledicama, budući da nema konkretnih analitičkih podataka.

"U intenzivnoj smo komunikaciji i koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, Državnim inspektoratom, zavodima za javno zdravstvo i Štabovima civilne zaštite Osječko-baranjske županije i izrađujemo hitnu procenu potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životinja, a koja može proizlaziti iz konzumacije hrane i hrane za životinje na području izloženom potencijalnom riziku", navode iz Agencije.

Požar u deponiji uskladištene plastike tvrtke "Drava Internacional" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu buknuo je u sredu iza ponoći. Na samom požarištu i u Antunovcu utvrđena je povećana koncentracija lebdećih čestica te prisutnost toksičnih tvari stirena i etilbenzena.

Jučerašnje merenje u Osijeku i u Brijestu nije utvrdilo zagađujuće materije, saopšteno je danas iz Štaba civilne zaštite.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Preskočili ogradu zatvora kao od šale: Bekstvo zatvorenika iz osiječkog zatvora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA