≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zagađen vazduh u Podgorici zbog požara na deponiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Akcija gašenja požara trajala je celu noć i za sada nema informacija da li je u potpunosti lokalizovan

  • 0
Deponija požar Foto-ilustracija: Pixabay, Tanjug/AP

Usled požara koji je prošle noći izbio na privremenom skladištu kabastog i biljnog materijala na Ćemovskom polju kod Podgorice, došlo je do emisije zagađujućih materija u vazduh.

Zagađujuće materije su produkt sagorevanja pomenutog materijala, rečeno je portalu RTCG iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Iz glavnog grada Crne Gore su saopštili da će protiv osobe koja je podmetnula požar u najskorijem roku biti podneta krivična prijava, a sav video materijal i drugi dokazi dostavljeni Upravi policije (UP) i Tužilaštvu, na dalje postupanje.

Akcija gašenja požara trajala je celu noć i za sada nema informacija da li je u potpunosti lokalizovan.

"Automatski analizatori za praćenje koncentracije PM10 i PM2,5 čestica koji su instalirani na mernom mestu u Bloku V registrovali su povećanje koncentracije ovih polutana, sa najvećim vrednostima u periodu između 20 i 23 sata tokom protekle noći", saopšteno je iz EPA.

Kako kažu, iako u blizini lokacije nema instalirane merne opreme za praćenje kvaliteta vazduha, nedvosmisleno je došlo do značajnog pogoršanja kvaliteta vazduha na teritoriji naselja koja gravitiraju ovom području.

"Zadržavanju zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere pogoduje odsustvo vetra, iako je na našim instrumentima trenutno (u Bloku V) registovan manji nivo zagađenja", rečeno je za portal.

Iz Podgorice su saopštili da su tokom gašenja požara vatrogasci imali veliku podršku kolega iz Danilovgrada.

"Upotrebom više od 35 cisterni vode požar je privremeno stavljen pod kontrolu, međutim, izvesno je da će se posledice istog osećati i u narednim danima, kroz emisiju dima i zagađenje životne sredine", saopšteno je.

Pozvali su sve građane da svaku sumnjivu aktivnost oko kruga "Deponije" odmah prijave nadležnim organima, jer je svako podmetanje požara na navedenom prostoru izuzetno problematično, kako sa aspekta gašenja, tako i sa aspekta zdravlja stanovništva.

"Naše ekipe će, pomognute vrednim kolegama iz susednih opština, nastaviti sanaciju navedenog prostora i u narednim danima, uz nadu da će ovo biti poslednja nemila scena takvog tipa, a da će nadležni organi u što kraćem roku rasvetliti sve činjenice sinoćnjeg događaja i procesuirati odgovorna lica", saopšteno je.

Građanima se savetuje da u situacijama zagađenja vazduha poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Jezivi prizori jutro nakon požara u soliteru gde su stradale dve osobe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA