Vreme čitanja: oko 1 min.

Milojko Spajić najverovantije obezbedio većinu: Crna Gora na korak do nove vlade?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mandatar za sastav nove vlade Milojko Spajić najverovatnije će obezbediti podršku od najmanje 49 poslanika za formiranje 44. Vlade Crne Gore

  • 0
Milojko Spajić Foto: Gov.me/S. Matić

Mandatar Milojko Spajić ponudio je večeras Demokratama da uđu u Vladu Crne Gore, što su oni na elektronskoj sednici predsedništva i prihvatili, javlja RTCG.

Demokratama je ponuđeno ministarstvo odbrane, ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo kulture i ministarstvo za razvoj severa i ekologije. Osim toga pripašće im i dva mesta potpredsednika Vlade, koja će imati 18 ministarstava.

Za Spajića nije bio prihvatljiv uslov Bošnjaka da u vladu uđu i Socijaldemokrate (SD). Oni su za sada van Vlade.

Mandatar za sastav nove vlade Milojko Spajić najverovatnije će obezbediti podršku od najmanje 49 poslanika za formiranje 44. Vlade.

Kako nezvanično saznaje RTCG, nakon što je mandatar dogovorio sa koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG) manjinsku podršku, Demokrate su održale sednicu predsedništva i prihvatile ponudu za učešće u 44. Vladi.

Portal RTCG saznaje da je lider Demokrata Aleksa Bečić prihvatio da se zbog deblokade procesa odrekne pozicije šefa parlamenta.

Umesto te, dobiće dodatne pozicije u Vladi.

Mesto šefa parlamenta pripašće ZBCG, odnosno najverovatnije Andriji Mandiću, kao i još 40 odsto mesta po dubini.

Demokratama bi mogao pripasti bezbednosni sistem, a SNP bi zadržala postojeće resore. U Vladi bi se mogla naći i Ujedinjena Crna Gora, koja je svoju podršku uslovila ulaskom koalicije ZBCG. Njima bi najverovatnije pripao resor prosvete.

Albanske partije su voljne da participiraju u vladi, dok su Bošnjaci pod znakom pitanja. Oni su protiv formiranja vlasti sa ZBCG.

Pošto njihovi glasovi u ovoj varijanti nisu neophodni, postoji velika mogućnost da se oni presele u opoziciju, zaključuje portal RTCG.

(Telegraf.rs)

Video: Milatović: Stavljamo fokus na teme koje nas zbližavaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA