Vreme čitanja: oko 3 min.

Abazović: Ne sviđa mi se put kojim je krenula Crna Gora

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Albanija je postavila veliki zadatak svim drugim zemljama, da i mi organizujemo tako nešto kod nas", rekao je crnogorski premijer u Tirani

  • 0
Inauguracija Jakova Milatovića Foto: R.R./ATAImages

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas da mu se ne sviđa put kojim je ta zemlja krenula od poslednjih izbora, ali da će poštovati volju parlamentarne većine kakva god da bude.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je imao sastanak sa mandatarom za sastav nove vlade Milojkom Spajićem, Abazović je u Tirani, gde je prisustvovao sastanku Berlinskog proceca, rekao da nije na njemu da insistira, kao i da svako ima pravo da bira svoje partnere.

"Mi smo samo partija koja baštini dijalog kao stvar političke kulture i spremni smo da razgovaramo sa svima, bez obzira da li će to voditi nekim dogovorima ili ne. To je naš univerzalni princip. Biće, ako bude potrebe za tim razgovorom, ako ne, torta je spremna da se uruči čim se oni dogovore i da napravimo jednu, mirnu, džentlmensku primopredaju", poručio je Abazović, prenosi Tanjug.

Dodao je da to nije najvažnije, već kojim putem ide Crna Gora.

"Kako su krenuli, ja nisam siguran da je to najbolji put. Imam pravo na svoje mišljenje, ali ćemo apsolutno poštovati ono što je većina u crnogorskom parlamentu", poručio je Abazović.

On je današnji sastanak u Tirani ocenio kao uspešan, dodavši da je tačno da kao region imamo nedoumice i neslaganja, ali da su najvažnije dve stvari.

"Prvi put Berlinski proces se održavao u regionu i Albanija je postavila veliki zadatak svim drugim zemljama da i mi organizujemo tako nešto kod nas. Imamo podršku, ali moramo da isporučimo rezultate. Drugo je potpisivanje određenih sporazuma za priznavanje diploma, što će omogućiti sektoru zdravstva lakši pristup tržištu rada i lakše zapošljavanje u svim zemljama regiona bez ograničenja", istakao je Abazović.

Odlazeći crnogorski premijer je, govoreći o situaciji na KiM, rekao da apsolutno podržava deeskalaciju odnosa Beogarada i Prištine.

"Mi možemo svojom balkanskom tvrdoglavošću konstantno da idemo u neki konflikt i to ničemu ne vodi. To je pristup iracionalnih ljudi. Kako god bilo, na kraju se dogovor mora postići za stolom i zato je bolje da strane sednu što pre nego da se traći vreme, a na kraju će se opet sesti za sto. O tome smo govorili sve vreme, naročito za vreme ručka, neformalno, da je potrebno da se vodi dijalog i da se nađu održiva rešenja", poručio je Abazović.

Dodao je da tenzičnost, eskalaciju i konflikte treba da ostavimo iza nas i da gradimo jednu potpuno drugačiju budućnost sa mnogo više zajedništva, solidarnosti i spremnosti da jedni druge ne gledamo kao neprijatelje, nego nekoga ko nam je i geografski i na svaki drugi način najbliži.

Zamoljen da prokomentariše to što premijer prištinskih privremenih institucija Aljbin Kurti nastavlja da hapsi i maltretira Srbe, Abazović je rekao da je to pitanje za Kurtija, a ne za njega.

"Tamo se desio akt koji je katastrofalan i verovatno oni sada to pravdaju aktivnostima u suzbijanju kriminalnih grupa i nekih paralelnih struktura. Ne mogu da odgovaram na pitanje šta rade institucije druge države", zaključio je Abazović.

Dodao je da se nada će Beograd i Priština naći zajednički jezik, jer kako je rekao, ovo što imamo ne vodi ničemu.

Na pitanje šta misli o najavama iz EU da će proširenje biti moguće 2030. Abazović odgovara da to Crnoj Gori deluje dosta daleko.

"Mi verujemo da svoje obaveze možemo da izvršimo ranije. Svako proširenje je politička odluka i zavisiće od volje članica EU, a ne od onoga šta je neka zemlja uradila. Nadam se da je volja na strani regiona", poručio je Abazović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA