Vreme čitanja: oko 1 min.

Slaviša u Crnoj Gori video jednog od najugroženijih sisara na svetu: "Bio je dug oko dva metra"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako je populacija mediteranske medvedice sve veća, ove su životinje i dalje ugrožene, pa stručnjaci upozoravaju sve one koji ih vide da ih ne uznemiravaju

  • 2

Divna vest stigla je iz Crne Gore. Kako izveštava Radio Tivat, Slaviša Đorđević, veliki zaljubljenik u more i poznavalac stvorenja koja žive u njemu, pre nekoliko dana je 15 metara od obale video sredozemnu medvedicu.

Susreli su se u Lepetanima nedaleko od Tivta, kada je Đorđević lovio ribu.

"Oko 18 sati je iz vode nešto izronilo. U prvi mah sam pomislio da je ronioci u odelu, jer je imalo široka leđa. Međutim, nakon nekoliko sekundi iz vode je izronila glava morske medvedice veličine fudbalske lopte. Ispustila je vazduh, što se jasno čulo. Glavu sam video detaljno- oči, usta, brkove" rekao je Đorđević koji procenjuje kako je životinja koju je susreo bila duga oko dva metra.

Sredozemna medvedica je pre tri meseca viđena u akvatorijumu Ulcinja, kada je prvi put nakon 50 godina snimljena u vodama susedne zemlje.

"Poslednjih dvadesetak godina, mnogo novca i truda je uloženo u oporavak populacije. Ovo što sada vidimo možemo najverojatnije zahvaliti činjenici da je ta populacija sada dosegla oko 700 jedinki. Iz prostora u kom su do sada živele, a to je uglavnom bilo u vodama Grčke i Turske, neke od njih se odvajaju, pa osvajaju staništa na kojima su nekada živele. U ovom delu Sredozemlja je ona nekada bila uobičajen prizor" kaže Dušan Varda, predsednik Mediteranskog centra za ekološki monitoring.

Premda je populacija sve veća, ove su životinje i dalje ugrožene, pa stručnjaci upozoravaju sve one koji ih vide da ih ne uznemiravaju. Najbolje je snimiti ih iz daljine i dojaviti stručnjacima gde je viđena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA