≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Superćelijska oluja i snažne grmljavinske nepogode u blizini Srbije: Na udaru ovi predeli u regionu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naš region danas je pod uticajem veoma snažnog ciklona

  • 3
Superćelijska oluja Credit: Mediadrumimages/GregJohnson / Media Drum World / Profimedia

Balkansko poluostrvo i naš region danas se nalaze pod uticajem veoma snažnog ciklona.

Centar sekundarnog ciklona premešta se danas sa severnog Jadrana preko severozapada Balkana dalje na severositok preko centralne Evrope ka istoku. U sklopu ovog ciklona premešta se i hladni front.

Snažan oblačni sistem već tokom noći zahvatio je Sloveniju, Hrvatsku, BiH i oblast severnog Jadrana, uz obilnu kišu i jake grmljavinske oluje.

I danas se ovi predeli nalaze na udaru snažnih pljuskova sa grmljavinom, a ima i jačih nepogoda sa olujnim vetrom, gradom i veoma obilnim pljuskovima.

Oluje se najintenzivnije u Sloveniji i na severu i na zapadu Hrvatske, ali ih ima i na severu Dalmacije, u oblasti Jadrana i širom Bosne.

Oko podneva u pograničnom delu Hrvatske, Mađarske i Slovenije formirala se superćelijska oluja i ona se sada jugozapadnim visinskim strujama premešta preko jugozapada i zapada Mađarske ka istoku, ali dobra vest je da postepeno slabi.

Oluje su danas najinitenzivnije u blizini centra ciklona i hladnog fronta na severozapadu Balkana i u oblasti Panonske nizije i istočnih padina Alpa i to jer se ovo podurčje nalazi na pograničnom delu susreta veoma tople vazdušne mase sa juga i sa Mediterana i osetno svežije iz oblasti Alpa u čijim višim predelima veje sneg.

I u nastavku poslepodneva širom Bosne, Hrvatske, Slovenije i Mađarske očekuju se obilni pljuskovi sa grmljavinom, uz opasnost od nepogoda.

Očekuje se da ukupno padne od 20 do 60 litara kiše po kvadratnom metru, u oblasti Jadrana preko 100 litara, a na zapadu Slovenije i preko 250 litara, što bi dovelo do poplava i bujica.

Obilne padavine praćene su i veoma jakim, na udare i olujnim jugozapadnim vetrom, koji na Jadranu stvara višemetarske talase i plavi probalna područja.

Snažno jugozapadno visinsko strujanje donosi i čestice pustinjskog pesla iz Sahare, pa pada prljava kiša.

Srećom, u Srbiji nema opasnosti od oluja poput ovih u regionu, ali će i našu zemlju pred kraj dana i uveče zahvatiti pogoršanje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom i to prvo Vojvodinu.

Stabilizacija vremena u našem regionu očekuje se tokom večeri i noći.

Nažalost, već od četvrtka, a naričito tokom petka i vikenda Slovenija, Hrvatska, Crna Gora i oblast Jadrana biće pod uticajem nove serije snažnih ciklona, uz ekstremno obilne pljuskove i olujne vetrove.

Kako je zemljište već natopljeno vodom od prethodnih padavina, nove padavine samo će pogoršati situaciju i dovesti do opasnosti od bujica i poplava, ali i do izlivanja reka.

(Telegraf.rs)

Video: Superćelijska oluja stiže u Ćupriju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bata

    31. oktobar 2023 | 13:02

    Baš sam se zabrinuo za Sloveniju i Hrvatsku, kao za lanjski sneg.

  • Sale

    31. oktobar 2023 | 13:11

    Super ultra mega giga tera.Samo hrabro,izdrzacemo!

  • Nena

    31. oktobar 2023 | 16:18

    Kako to da ranije niko nije čuo za ovu oluju, jel to neki novi trend?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA