Vreme čitanja: oko 2 min.

Ceo život diskriminisan, ali se sada svi ponose njegovim uspehom: "Rekli mi su mi da nisam za normalne škole"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Shvatio je da će diskriminaciju na osnovu izgleda morati da trpi ceo život i da naše društvo nije dovoljno razvijeno da prihvati drugačije ljude

  • 0
Almin Muftić Foto: Facebook/Almin Muftić

Almin Muftić (26) iz Vareša, u BiH, rođen je sa rascepom usne i nepca, a kroz život je mnogo puta bio predmet diskriminacije zbog svog nedostatka. Međutim, njegova životna priča prepuna je divnih primera na kojima mnogi mogu da nauče kako biti snažan, hrabar i uporan.

Kao mali, Almin je imao šest, sedam operacija koje su mu omogućile da govori, a kako je njegov govor i dalje bio otežan to ga je često dovodilo u nezgodne situacije tokom odrastanja.

- Bio sam u jednom takvom društvu i obrazovnom sistemu koji nije tolerisao decu koja imaju bilo kakvu smetnju u razvoju. Oni su gledali da ta deca budu izolovana iz redovnog procesa nastave i prebace ih u specijalna odeljenja. To je bio zaključak pod pretpostavkom da sam ja osoba sa fizičkim i psihičkim smetnjama i da nemam pravo na redovno obrazovanje - istakao je Muftić, piše Avaz.

Nakon pet godina redovnog školovanja, Almin je prebačen u specijalno odeljenje. To je automatski značilo da ne može dalje u srednju školu i na fakultet.

- I danas osećam posledice nepravde - rekao je Almin.

Almin Muftić Foto: Facebook/Almin Muftić

Upisao je specijalnu srednju školu u Zenici koju je morao da prihvati jer mu je bila jedini izbor, ali sa ambicijom da upiše fakultet zbog čega je, kako tvrdi, naišao na jak otpor sistema.

- Protivili su se iz same uprave škole, ali mi je tada jako pomogla moja razredna koja je predložila da napišemo molbu svim srednjim školama u Zenici - priča Muftić.

Samo je Srednja industrijska škola prihvatila njegovu molbu, ali su ubrzo doneli odluku da je bila pogrešna procena, tvrdi Mufić. Tada je shvatio da će diskriminaciju na osnovu izgleda morati da trpi ceo život i da "naše društvo nije dovoljno razvijeno da prihvati drugačije ljude".

Almin trenutno radi kao negovatelj u jednoj strukovnoj školi u Nemačkoj, a po struci je diplomirani specijalni pedagog. Svoje slobodno vreme posvećuje ljudima koji se bore sa anksioznošću i depresijom, ali i ostalim poteškoćama u životu, kao što su osobe sa invaliditetom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA