Vreme čitanja: oko 3 min.

Nakon trostrukog ubistva u Gradačcu kantonalna vlast izradila novi zakon o oružju i municiji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Zakon predviđa brojna ograničenja i velike kazne

  • 0
Nermin Sulejmanović, Gradačac Foto: Instagram/iron_bb24, Mileta Mirčetić

Nakon nekoliko negativnih bezbednosnih incidenata koji su se nedavno desili na području Tuzlanskog kantona, tamošnja vlast je krenula u smeru izrade novog kantonalnog zakona o oružju i municiji. Izradi novog propisa pristupilo se i zbog potrebe usklađivanja postojećeg Zakona o oružju i municiji sa pravnom regulativom Evropske unije, javlja klix.ba.

Još 2010. godine urađen je nacrt Zakona o oružju BiH, ali on do danas nije usvojen te je i dalje ostala obaveza kantona da donesu Zakon o oružju na kantonalnim nivoima, uz potrebu za usklađivanjem istih sa direktivama Saveta EU najkasnije do 2023. godine.

"Prilikom izrade novog Kantonalnog zakona o oružju i municiji Ministarstvo se rukovodilo uputstvima Direkcije za evropske integracije i tabelom usklađenosti sa pravnim tokovima Evropske unije. U odnosu na postojeći zakon, nacrtom se predviđaju brojne novine, preciziranja odredbi, kao i uvođenje u zakon kategorija koje do sada nisu bile prisutne. Takođe, novi Zakon je i svojevrsan odgovor na nekoliko negativnih bezbednosnih incidenata koji su se nedavno desili na području Tuzlanskog kantona", naveli su iz Vlade TK.

Ono što predstavlja značajnu novinu predloženog nacrta u odnosu na važeći tekst Zakona o oružju i municiji jeste odredba kojom se jasno onemogućava osobama koje su kažnjavane za prekršaj ili krivično delo nasilja u porodici da nabavljaju oružje. To je onemogućeno i onima protiv kojih se vode takvi postupci. Osobama koje već poseduju oružje, u slučajevima nasilja u porodici, ono će biti odmah oduzeto.

"Takođe, ono što je značajno napomenuti je i odredba kojom se nastoji prevazići dugogodišnji problem neblagovremenog podnošenja zahteva za produženje isprava o oružju. Novim odredbama će nadležna policijska stanica vlasniku oružja izdati prekršajni nalog u slučaju da on pre datuma isteka važnosti isprave o oružju ne podnese zahtev za zamenu isprave o oružju, uz mogućnost da u roku od 30 dana od dana njegovog dostavljanja podnese zahtev za produženje isprave o oružju. Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 do 1.000 KM", istakli su iz Vlade TK.

U cilju izrade što kvalitetnijeg zakonskog rešenja Ministarstvo je predvidelo i javnu raspravu o nacrtu zakona o oružju i municiji Tuzlanskog kantona, koja će se provesti u dve faze, a koje će trajati 60 dana od dana utvrđivanja nacrta.

Prvu fazu javne rasprave provešće ministarstva Tuzlanskog kantona, gradska i opštinska veća, gradski i općinski načelnici, Savez lovačkih društava TK, Savez streljačkih društava TK, agencije za zaštitu ljudi i imovine registrovane na području tog kantona, te pravna lica koja su organizovala unutrašnju službu za zaštitu, ovlašćeni trgovci oružjem, majstori za popravku i prepravku oružja, kao i drugi zainteresovani subjekti.

Ova faza trajaće najkasnije 45 dana, a nakon sprovedene javne rasprave, MUP TK će organizovati okrugli sto na temu "Nacrt Zakona o oružju i municiji", najkasnije 60 dana od dana utvrđivanja nacrta zakona.


Do izmena zakona dolazi dva i po meseca otkako je Nermin Sulejmanović u Gradačcu počinio trostruko ubistvo i ranio tri osobe.

Nermin Sulejmanović 11. avgusta ove godine u Gradačcu, prvo brutalno pretukao, a zatim i hicem iz pištolja usmrtio svoju nevenčanu suprugu Nizamu Hećimović naočigleda njihove bebe, dok je čin prenosio uživo putem društvene mreže Instagram.

Nakon toga je usmrtio još dve osobe, oca i sina Đengiza i Denisa Ondera, dok je dvojicu muškaraca i jednu ženu ranio. Cela drama odvijala se satima na ulicama Gradačca, a nakon što ga je policija opkolila na jednoj farmi izvan grada, Sulejmanović je počinio samoubistvo.

(Telegraf.rs)

Video: Rekonstrukcija nezapamćenog zločina u Gradačcu: Od prijavljivanja nasilja u porodici, do samoubistva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA