Vreme čitanja: oko 3 min.

Pravoslavno groblje u Dalmaciji išarano ustaškim simbolima i porukama: "Četnici, odlazite"

Vreme čitanja: oko 3 min.

"S velikim žaljenjem primorani smo da obavestimo javnost o ovim nehumanim delima, koja su uveliko uznemirila meštane navedenih sela, ali i celu srpsku zajednicu u Dalmaciji", saopštila je Eparhija dalmatinska

  • 4

Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve se u objavi na Facebooku požalila da je groblje u Bribiru ponovno išarano ustaškim simbolima, javlja index.hr.

"I baš kad smo se radovali što su se, hvala Bogu, izlizale poruke u vidu grafita nepoznatih osoba pravoslavnim Srbima s ustaškim pretećim frazama i simbolima, koji su nekada 'krasili' naše hramove, domove i grobljanske spomenike... dobijamo vest o njihovom ponovnom pojavljivanju."

"Ulaz u groblje na Bribiru prekuče (6. novembra 2023.) ispisan je grafitima s ustaškim obeležjima. U poslepodnevnim satima jedan meštanin Bribira čuvao je svoje stado kada je ugledao natpise na zidovima (tzv. vratima) kulturno-istorijske celine Bribirska glavica", naveodi se u saopštenju.

"Srpska zajednica u Dalmaciji je uznemirena"

"Na zidu je bila naslikana hrvatska zastava sa slovom 'U' u sredini, a uz zastavu je ispisano 'ZDS' i 'Četnici, odlazite!'. Takođe, s obe strane stubova ulaza u groblje vidljivo su ispisani fašistički simboli: slovo 'U' i 'svastika'. Istim simbolima oskvrnavljena je i grobnica porodice Gnjidić koja se nalazi na samom ulazu u groblje."

O svemu je odmah obaveštena policija koja je nakon 40-ak minuta izašla na lie mesta i izvršila uviđaj. Sličan uznemirujući događaj dogodio se samo nekoliko dana ranije u ravnokotarskoj župi (4. novembra), kada je na ogradi crkve ispisano "Deco, niste dobrodošli!", te ustaški natpis i parola "Spremni za Dom!". Istovremeno, tabla na izlazu iz sela Kašić i ulazu u Islam Grčki išarana je sličnim simbolima.

"S velikim žaljenjem primorani smo da obavestimo javnost o ovim nehumanim delima, koja su uveliko uznemirila meštane navedenih sela, ali i celu srpsku zajednicu u Dalmaciji. Ovakvim nedelima pojedinci koji su još zarobljeni u nekim prošlim vremenima koja su nam svima mrska, pokušavaju narušiti bratske i dobrosusedske odnose srpskog i hrvatskog naroda i koliko god nas oni ljutili i vređali, moramo im ne dopustiti da uspeju u ovoj nameri", dodaje se.

"Na nama je da pokažemo da mržnji nema mesta"

"Svako ko veruje u Gospoda, bez obzira na način na koji mu se molio, osudiće takve postupke, jer je više nego jasno da Bog ima neizmernu ljubav i milost prema svakom čoveku, te da svako zlonamerno delovanje učinjeno 'u ime i zaštitu nečije vere', ne može imati legitimitet ni na koji način, kako pred našim zajedničkim Bogom, tako i pred zakonima i pravdom zemaljskih gospodara."

"I dok ovakvi incidenti, koji predstavljaju ne samo širenje govora mržnje, već i uništavanje tuđe imovine, obično ostaju nesankcionisani, a njihovi počinioci nepoznati, zbog sličnih nedela počinjenih u virtualnom svetu nedavno je uhapšen jedan Srbin iz Hrvatske."

"Zbog objava na svom FEjsbuk profilu osuđen je na 15 dana zatvora pod optužbom da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira. Najoštrije osuđujemo svako ponašanje koje potiče nacionalizam i versku diskriminaciju, bez obzira s koje strane dolazilo, te smatramo da bi posledice za takva nedela trebalo da budu jednake za sve."

"Na nama je da kao ljudi i kao Hrišćani pokažemo da mržnji nema mesta ni u našim srcima ni u javnom prostoru. Zato pozivamo svu našu braću i sestre u Hristu da nam pomognu u sprečavanju ovakvih incidenata ubuduće, te da ukoliko uoče neprimerene radnje odmah obaveste nadležna tela", zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Video: Naleteo na medveda u šumi, pa uperio pušku u njega, krenula je drama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija - Ravnokotoranka

    10. novembar 2023 | 06:29

    I mrtvih Srba se plase. Ustaski junaci.

  • Tt

    10. novembar 2023 | 07:20

    Srbi su na tim prostorima živeli mnogo pre najezde Turaka na Balkan ali novoustašoidne tvorevine to ne znaju ili su nacistički vaspitane. Manastir Krupa, podno Velebita, je zadužbina srpskog kralja Milutina iz 1317. godine. Manastir Krka kod Kistanja, blizu Knina, je zadužbina Jelene, sestre srpskog cara Dušana, iz 1350. godine.

  • Nemanja

    10. novembar 2023 | 07:29

    To je Evropa, to je zapadna kultura

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA