≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Hrvatskoj uhapšena dvojica maloletnika zbog desničarskog terorizma: Veruje se da su bili spremni za akciju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veruje se da su maloletnici, o kojima zbog njihovih godina nisu objavljreni detalji, bili spremni da krenu uskoro u akciju

  • 3
Hrvatska policija Foto: Shutterstock

Hrvatski MUP objavio je saopštenje o više uhapšenih širom Evrope od čega su dve osobe uhapšene u toj zemlji. Kako se navodi, uhapšeno je dvoje maloletnika koji se sumnjiče za desničarski terorizam.

"Eurojust i Evropol podržali su nadležna tela u Belgiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Litvaniji, Rumuniji i Italiji u međunarodnoj operaciji protiv desničarskog terorizma. Za vreme zajedničkog akcijskog dana, uhapšeno je petoro osumnjičenih i još sedam drugih ispitano u različitim zemljama", navela je policija.

"Osumnjičeni navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja za terorističke aktivnosti koristi onlajl platformu, među ostalim i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmenu priručnika o oružju iz 3D štampača. Veruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju", dodaje policija.

Usprkos činjenici da su neki od osumnjičenih prilično mladi, pokazatelji su upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

"Slučaj je otvorio Eurojust u julu 2023. godine na zahtev belgijskih tela. Agencija je bila domaćin dva koordinacijska sastanka u cilju olakšavanja pravosudne saradnje između tela zemalja uključenih u istragu. Eurojust je podržao organizaciju koordinacijskog centra na akcijski dan, 9. novembra, kako bi omogućio koordinaciju aktivnosti u stvarnom vremenu", dodaje se.

"Evropolov Evropski centar za borbu protiv terorizma (ECTC) pruža svoju podršku još od jula 2023. godine, te je okupio uključene istražitelje iz cele Evrope kako bi se utvrdila zajednička strategija i pripremio poslednji dan akcije. Intenzivno su se razmenjivale informacije uz pomoć Evropola - u okviru ove istrage razmenjeno je više od 350 SIENA poruka."

Na dan akcije uspostavljen je zajednički operativni štab u sedištu Evropola u cilju koordinacije različitih aktivnosti koje su se istovremeno odvijale u svim uključenim zemljama. Osim toga, Evropolovi stručnjaci su upućeni u Belgiju, Italiju, Litvaniju i Hrvatsku kako bi pomogli pri razmeni informacija između svih uključenih zemalja u stvarnom vremenu", dodaje se u saopštenju.

Dve osobe su, dodaje policija, obuhvaćene ovim kriminalističkim istraživanjem u Hrvatskoj su maloletne. "S obzirom na njihove godine, nismo u mogućnosti da iznesemo više informacija", objavila je policija.

Video: "Leteći" jelen u pokušaju: Čovek kupovao kola, pa "odneo" uspomenu za čitav život

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zox

    10. novembar 2023 | 18:02

    Da hapse desnicare morali bi pohapsiti pola Hrvatske. Svaka kuca ima ustasku sahovnicu (sa prvim belim poljem, za neupucene).

  • Dule

    12. novembar 2023 | 10:51

    cijela evropska unija je fasisticka..ko to ne vidi mora odmah do doktora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA