Vreme čitanja: oko 2 min.

Veštak iz Hrvatske otkrio: "Policija već zna ko je kriv, Banožića je spasio njegov auto"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodao je da se na slikama može videti da je ministrov terenac bio na levoj traci, a da je kombi izbegavao desnu stranu

  • 0

Ministar odbrane Mario Banožić jutros je u Vinkovcima učestvovao u prometnoj nesreći u kojoj je poginuo 40-godišnji muškarac, dok je Banožić s težim povredama završio najpre u vinkovačkoj, a zatim u osječkoj bolnici. Saobraćajni veštak Goran Husinec za Index je nesreću komentarisao na temelju fotografija s mesta nesreće.

"Prema fotografijama se čini da je vozilo ministra bilo na drugoj strani"

"Radi se o frontalnom sudaru pri kojem svako vozilo udara u drugo vozilo svojim levim prednjim delom. To je u teoriji sudara vozila jedan od najopasnijih načina sudara. Krivica se ne može utvrditi samo iz fotografija, trebaju se uzeti u obzir i tragovi na kočenju. Kada se sve stavi u prostorni plan, videće se koje je vozilo prešlo na suprotnu stranu. Teško je preudicirati ko je na koju stranu završio, no prema prvim fotografijama ispada da je vozilo ministra prešlo na drugu stranu. Policija to već zna, oni su uzeli tragove, no još nije objavljeno", rekao je Husinec.

Dodao je da se na slikama može videti da je ministrov terenac bio na levoj traci, a da je kombi izbegavao desnu stranu. Sagovornik je iskomentarisao i navode očevidaca prema kojima je Banožić navodno preticao u uslovima magle, a koja je vidljiva i na fotografijama nastalima nekoliko sati nakon nesreće.

"Apsolutno se ne sme preticati u tim uslovima"

"Ako je preticao u magli, sigurno da je grubo kršio propise. To se definitivno ne sme. Nikako se u takvim situacijama ne pretiče drugo vozilo, nego vozilo iza mora što lepše voziti i pratiti svetla vozila ispred sebe. U nekoj teoriji vožnje se najsigurnije vozi iza teretnog vozila i prate se njegova svetla.Apsolutno se ne sme preticati u tim uslovima smanjene vidljivosti, kada ne vidite ispred sebe. Lako će se utvrditi ko je prešao na čiju stranu, tu ima puno tragova", kaže veštak i dodaje da su u 6:15 ujutro, kada se nesreća dogodila, na putu bili mrak i magla.

"On je bio u terencu koji je čvrst i sigurno mu je spasio život. Ovaj kombi je isto vrlo jak. Radilo se o brzinama negde oko 80 kilometara na sat. Vidi se da se njemu pomakla instrument-tabla i volan. To je vrlo čvrst auto i jako je ministar tu stradao. Tu su jako česta i unutrašnja krvarenja, kod sudara u tim čvrstim automobilima. Čudi me da ga nisu prevezli u Zagreb u bolnicu jer je to prema fotografiji opasni sudar", kaže Husinec.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA