Vreme čitanja: oko 2 min.

Smanjena kazna Draganu, koji je obljubio tri maloletne sestre

Vreme čitanja: oko 2 min.

U dva navrata su ukidane presude kojima je Dragan B. bio osuđen na 19, odnosno 17 godina zatvora

  • 3
Policija, republika srpska, police Republic Srpska Foto-ilustracija: AFP/Profimedia

Vrhovni sud Republike Srpske smanjio je kaznu Draganu B. (27) iz Laktaša i pravosnažno ga osudio na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora zbog obljube tri maloletne sestre, mlađe od 15 godina, javlja ATV.

Radi se o jednom od najšokantnijih slučajeva pedofilije ikada otkrivenih u Bosni i Hercegovini. Žrtve pedofila su bile tri sestre (rođene 2005, 2007. i 2008. godine), a osuđeni je bio u ljubavnoj vezi s njihovom majkom M.J. (41).

I protiv nje je vođen postupak zbog sumnje da je pred ćerkama imala seksualne odnose s ljubavnikom.

Ovo je treći put da je Vrhovni sud Republike Srpske odlučivao u ovom predmetu. U dva navrata su ukidane presude kojima je Dragan B. bio osuđen na 19, odnosno 17 godina zatvora. Nakon ponovljenog suđenja Okružni sud u Banjaluci u septembru prošle godine Dragana B. je osudio na 15 godina zatvora i ta kazna je sada smanjena na 13 godina.

Presuda je izrečena nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske žalbu tužilaštva odbio kao neosnovanu, dok je žalbu odbrane delimično uvažio, te preinačio prvostepenu presudu. Tako je Dragan B. oglašen krivim za tri krivična dela obljube sa detetom mlađim od 15 godina, te za zadovoljenje polnih strasti pred detetom.

”Preiničava se presuda Okružnog suda u Banjaluci u odluci o krivičnoj sankciji, tako što se za tri krivična dela obljube sa detetom mlađim od petnaest godina na štetu jedne devojčice osuđuje na šest godina zatvora, na štetu druge žrtve kaznu od četiri godine i na štetu treće žrtve kaznu od četiri godine. Za krivično delo zadovoljenje polnih strasti pred detetom utvrđuje se kazna od jedne godine. Primjenom zakona kazne se objedinjuju u jedinstvenu od 13 godina zatvora”, rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Optuženom je u kaznu uračunato vreme provedeno u pritvoru od 6. februara 2020. godine do danas.

Prema optužnici Dragan B. je bio u ljubavnoj vezi sa majkom žrtava i odsustvu oca dece svaki dan je boravio u njihovoj kući, pomažući u poljoprivrednim radovima i slično. Zlostavljanje se odvijalo od februara 2019. do februara 2020. godine. Kako se navodi u optužnici, Dragan B. je više puta imao seksualne odnose sa devojčicama u svojoj, ali i njihovoj kući, a ponekad čak i u vreme dok je majka žrtava bila u drugoj prostoriji.

Suđenje u ovom predmetu je bilo zatvorena za javnost zbog osetljivosti predmeta i zaštite žrtava.

Sudski proces je u tri navrata ponovljen. U prvoj presudi, koju je ukinuo Vrhovni sud RS, kao žrtva seksualnog zlostavljanja pominjala se i četvrta, najmlađa sestra, koja je 2013. godište. Međutim, po ukidanju presude tužilaštvo je odustalo od gonjenja Dragana B. za tu žrtvu, a razlog je bio to što ona istražiocima i psiholozima nije mogla dati informacije o krivičnom delu.

Inače u ranijim presudama se navodilo da Dragan B. ima veoma nizak koeficijent inteligencije - ravan detetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox RS

    14. novembar 2023 | 07:13

    S’ obzirom da se pedofilija u celom svetu propagira zasto bi se siledziji uvecala kazna?Ovim primerom se podstice pedofilija sto i jeste cilj.

  • Zabrinuti

    14. novembar 2023 | 08:34

    Ovaj monstrum će za deset godina izaći na slobodu i sjedjeti u kafiću pored naše djece ???? Nadam se sudija i pored tvoje ...

  • teorija zavere

    14. novembar 2023 | 08:33

    Sramota! Umesto da dobije 3x20 godina, on samo 13 i izaćiće posle 9 godina, a upropastio 3 mlada života.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA